Şu anda okuyorsunuz
EPİNETRON

EPİNETRON

EPİNETRON...

Antik Yunan’da, pişmiş topraktan yapılan, dokuma ve yün işi yapan kadınların dizlerine taktıkları seramik bir aparattı Epinetron. Dokuma işi yapan kadınlar kuzu yününü iğne ile bükerken bacaklarını korumak amacıyla kullanırlardı. Dokumaya yönelik yünün hazırlanması sırasında uyluğun üzerine yerleştirilirdi ve baldırların biçimine göre imal edilirdi. Epinetronlar çoğunlukla kadınların kullandığı bir eşya olduğu için, kapalı ucuna kadın başı figürü yerleştirilirdi. Bu tip çömlekler aynı zamanda evli olmayan kızların mezar sembolleriydi, Tanrıçaların tapınaklarına adanan Epinetronlar da mevcuttu…

*Görselde sunulan kırmızı figürlü Attika Epinetron örneğinde; bir evin evli kadınlara ayrılan bölümünde evlilik hayatının ilk sabahı betimlenmiştir. Sağda divana uzanmış gelin, hemen arkasında kapısı açık olarak görülen ise zifaf odasıdır. Gelinin arkadaşları olan diğer figürler geline hediyelerini sunmak için beklemektedirler, oturan figür bir güvercinle konuşurken daha solundaki bir kadın düğünlerde kullanılan törensel su testisinin içindeki mersin dallarını düzenlerken betimlenmiş. Bu Epinetronun bir düğünü kutlamak için kullanıldığı düşünülebilir. Muhtemelen gelinin yadigarı olarak bir mezara bırakılmış da olabilir…

*M.Ö. 5. Yüzyıla tarihlenen ve Eretria Ressamı’na atfedilen eser günümüzde “Atina Arkeoloji Müzesi”nde sergilenmektedir…

Ancient Greek @arkeoportal

Sedef DİNKÇİ

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır