Şu anda okuyorsunuz
HOŞ GELDİN ŞUBAT…

HOŞ GELDİN ŞUBAT…

şubat

Ocak bitti Şubat geldi, günler ne kadar hızlı geçiyor dediğinizi duyar gibiyim. Evet her ne kadar hızlı geçse de umarım mutlu geçirdiğiniz bir ay geride kalmıştır ve yepyeni bir aya merhaba dersiniz…
“Şubat” Süryanice Şabat sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Dinlenilen gün anlamına gelen “şabat” , tarım toplumu olan Anadolu süryanilerinin bu ayda mevsimden dolayı tarımsal faaliyet göstermeyip, evlerinde kışın bitmesini beklemesinden kaynaklanır…
Şubat ayının batılı dillerdeki adları, Roma arınma Tanrıçası Februus’un adından gelir. Kış mevsimi aysız olarak kabul edildiği için Ocak ve Şubat, Roma takvimine sonradan eklenmiştir. Bu değişiklik, Numa Pompilius tarafından, takvimi, standart kameri yıl ile bir hizaya getirebilmek için yaklaşık M.Ö. 700 lerde yapılmıştır.
Bugün kullandığımız Gregoryen takviminin kökeni, Roma İmparatoru Julius Caesar’ın, Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes’e yaptırdığı “Julyen” takvimidir. Bu takvime göre bir yıl 365 gün sürer ve her yıldan 6 saat artar. Artan bu saatler her 4 yılda, bir gün eder ve yıla eklenir. Böylece bir yıl, 4 yılda bir 366 güne çıkar. Ne var ki 366 sayısı 12’ye tam olarak bölünmediğinden bazı ayların 30 bazı ayların da 31 çekmesi uygun görülür. Julyen takviminde yılbaşı, mart ayındadır ve buna göre şubat, yılın en son ayıdır. “July” olarak bilinen temmuz ayı, Julius Caesar’ın adını taşır ve 31 gün sürer.
Caesar’dan sonra yaşayan bir başka Roma İmparatoru Augustus da kendi adını bir aya verir. Ne var ki Augustus’un adından türeyen Ağustosayının 30, Caesar’ın adını taşıyan Temmuz ayının 31 çekmesini haşmetine yakıştıramayan İmparator Augustus, kendi adıyla anılan ayın da 31 gün sürmesini emreder. Bunun üzerine astronomlar, yılın son ayı olan şubattan bir günü alıp, ağustos ayına ekler. Böylece 30-29 gün döngüsü yaşayan şubat ayı 29-28 gün olarak belirlenir.
Şubat, o yıllarda yıl Mart ayı ile başladığı için Roma takviminin son ayı idi. Belirli zaman aralıklarında Romalı rahipler, yılı mevsimlerle hizalayabilmek için, Şubat’tan sonra araya bir eklenti ay “Mercedonius” yerleştiriyorlardı….

Yani; kendi küçük ama tarihçesi karışık ve uzun olan bir aydır Şubat. Aynı zamanda da oradan buradan çalma çırpma günlerle… 28 Şubat’ın bir görevi daha vardır; dört yılda bir gelen artık yıldan arkadaşı 29 Şubat’ın, Mart ayında kutlanacak doğaya ait tüm festivalleri için havaya, suya ve toprağa vereceği enerjiyi sağlamak…
Bir Bilge’nin Defteri…
@arkeoportal👈
SEDEF DİNKÇİ…

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
1
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır