Şu anda okuyorsunuz
TARİHTEKİ İLK GÜZELLİK YARIŞMASI

TARİHTEKİ İLK GÜZELLİK YARIŞMASI

TARİHTEKİ İLK GÜZELLİK YARIŞMASI

Yeryüzündeki ilk güzellik yarışması Yunan Tanrıçaları Hera, Aphrodite ve Athena arasında yapılmış ve bu yarışmanın sonucu, ünlü ozan Homeros’un dilinde destanlaşan Troya savaşının da sebebi olmuştur. Herşeyi bilen ve gören Olymposlu Tanrılar her nasılsa Kral Peleus ile deniz perisi Thetis’in düğününe Eris’i yani “geçimsizliği” çağırmazlar. Sonuçta Eris düğüne çağırılmadığı için çok içerler ve öcünü almak için düğüne davetsiz olarak gidip ortaya üzerinde “en güzele” yazan bir altın elma atar… Kıyamet bu elmanın ortaya pat diye düşmesinden sonra kopar. Üç Tanrıça: Hera, Aphrodite ve Athena en güzelin kendileri olduğunu iddia edip elmaya sahip çıkmaya çalışırlar. Sonunda Tanrılar Tanrısı Zeus’a sorarlar “en güzelimiz kim” diye. Ama Zeus zeki bir Tanrıdır ve Tanrıçalar arasındaki kavgaya karışıp ta başını derde sokmak istemez. Sonunda Tanrıçaların en güzelinin hangisi olduğu konusunda karar vermesi için Troya Kralı Priamos’un oğlu Paris’i görevlendirmeye karar verir… Paris, Tanrıçaların kavga ettiği günde her zaman ki gibi İda dağında sürülerini otlatırken Tanrıçalar çıkageldiler ve içlerinden en güzelini seçmesini istediler. Paris’in seçiminin kendi lehlerine olması için ona çeşitli vaatlerde bulunmayı da ihmal etmediler: Hera, Asya İmparatorluğunu; Athena, sonsuz bilgelik ve tüm savaşlarda zafer kazanmayı; Aphrodite ise dünyanın en güzel kadınının yani Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helena’nın aşkını sunar… Paris düşünüp taşınır ve Aphrodite’i seçer. En güzelin belirlenmesinden sonra ise Tanrıça’nın kendisine vaat ettiği ödülü almak için Sparta’ya Menelaos’un sarayına gider. Menelaos, misafirperverlik geleneğine uygun olarak Paris’i çok iyi ağırlar. Ne var ki Menelaos’un acilen Girit’e gitmesi gerekir. İşte bu tam da Paris’in beklediği fırsattır. Kral Meneleos, yolculuğa çıkar çıkmaz Paris, Helena’ya alıp Troya’ya kaçırır. Bunun üzerine Menelaos tüm diğer Akha kentlerinin krallarını ve ordularını da yanına alarak Troya’ya savaş açar. Uzun yıllar süren bu savaşın sonunda Akhalılar, “Troya Atı” hilesiyle kente girip galip gelirler. Troya’yı tüm zenginlikleriyle birlikte yağmalayıp, halkını da esir ederler…. Elbet bu efsanelere yansıyan kısımdır, savaşın gerçekte neden çıktığını ancak “Antik Tanrılar” bilir…

*Tablo Jan Bruegel the younger tarafından 1622-1625 yılları arasında tamamlanmış, eser Cambridge Üniversitesi’ne ait Sanat ve Antika Müzesi “Fitzwilliam Museum” da sergilenmektedir…

Sanat Atlası.

Sedef DİNKÇİ

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
1
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır