Şu anda okuyorsunuz
LUPERCALİA…

LUPERCALİA…

Covid-19 aşısı hangi yan etkilere yol açıyor?

Eskiden; hayatın bu kadar hızlı akmadığı zamanlarda, insanlar kutladıkları festivalleri bir günle sınırlandırmak yerine doya doya yaşamayı tercih ediyorlardı… Özellikle baharın gelişi, doğanın uyanışı kutlanırken insanlar tarafından yüklenen anlam o kadar derindir ki; bu günlere kadar özelliğini, değerini korumuş ve günümüzde de yaşadığımız zamana uyarlanarak kutlanmaya devam etmiştir… Lupercalia festivali de taa Antik Roma döneminden kalma, şubat ayının 14-15 ve 16’sında kutlanan bir festivaldi ve pagan inancına göre doğanın uyanışı, baharın müjdecisi, üremenin, çoğalmanın, bolluğun habercisi olarak kutlanan bir ritüeldi… Bu festivalde o güne kadar birbirini hiç görmemiş olan Romalı gençler kızlı erkekli toplanır, genç kızlar adlarını yazıp ortada duran büyükçe bir çömleğin içine atar ve delikanlılar bu çömlekten aldıkları kağıtta hangi kızın adı yazıyorsa gün boyunca ona kavalyelik ediyorlarmış. Bu birlikteliğin sonunda bazı çiftlerin birlikteliği uzun soluklu olabiliyormuş… Sadece doğanın değil kuşların, kedilerin, hayvanlar aleminin de çoğalması takvimde bu mevsime, şubat ayının ortalarına denk gelen bir zamandır. Bu inanış ile bizdeki Hıdrellez ve Nevruz kutlamaları arasında da bir benzerlik vardır. Hepsi tabiatın uyanışını, üretkenliği temsil eden ritüellerdir… Bu arada Roma’da en zalim İmparatorlardan II.Claudius tahtta oturmaktaymış ve bir ferman yayınlanmasını isteyerek, askerlerin evlenmesini yasaklamış. Savaş ve askerlik tutkunu olan II.Claudius’un bu kararı almasındaki sebep, bekar askerlerin evli olanlara göre daha iyi savaştığına inanmasıymış. Genç sevgililere karşı yüreği şefkat ve vicdanla dolu olan rahip Valentine ise bu fermanı duymasına rağmen, birbirini seven gençleri evlendirmeye, askerlerin nikahını gizlice kıymaya devam eder. Tabi ki bu İmparator Claudius’un kulağına gider ve rahip Valentine o gün,14 Şubat 269’da yakılarak infaz edilir… İşte o gün,günümüzde “sevgililer günü” olarak kutlanmaya devam ediyor. Bu gün tek bir güne sığdırdığımız sevgililer gününü kutlamak için bu gün hala şansınız var yani…

Tablo İtalyan barok ressam Andrea Camassei tarafından 1632 yılında tamamlanmış, Madrid “Prado Müzesi” nde sergilenmektedir…

Antik Roma festivalleri.

Sedef DİNKÇİ

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır