KEDİ PANLÖKOPENİ-KEDİ GENÇLİK HASTALIĞI

Sevgili la femme Nicomedia okurları, en içten duygularımla yeni yılınızı kutluyorum.
Bu hafta sizlere kedilerde panlökopeni hastalığını anlatacağım. Kedilere yapılan karma aşının ne kadar önemli olduğunu bu yazıyla daha net anlayacağız.
Kedi bulaşıcı enterit olarak da bilinen ‘’Kanlı İshal’’ hastalığının en bilinen ismi panlökopenidir (panleukopenia), öncelikle yavru kediler ile karma aşısı yapılmamış yaşlı kedilerde akut şiddetli enfeksiyona yol açan, son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Etken köpeklerde distempera neden olan virüs ile ilgili olmasa bile daha çok gençleri etkilediği için kedi distemper olarak adlandırılır. Panlökopeni virusu hızla bölünen hücreleri ile sindirim sistemi, özellikle de tüm vücut dokularını etkiler.
Kediler enfekte dışkı, tükürük salıgıları veya cansız nesneler ( ayakkabı, yiyecek artıkları, havlular, kıyafetler, mama kapları, su kapları, tuvalet kapları vb. ) vasıtasıyla viral parçacılara direk maruz kaldığında ,aşılanmamışlarsa hastalığa yakalanmaları kaçınılmazdır. Hamilelerde rahimiçi (intrauterin) bulaşma olduğu da unutulmamalı ve gebelik öncesinde müstakbel anne kediler aşılanmalıdır.
Kedilerde panlökopeni belirtileri ;
- Depresyon
- Uyuşukluk
- Zayıflık
- İştah kaybı (iştahsızlık; anoreksi)
- Ateş (yüksek)
- Kusma (köpüklü, sarımsı safra-çalan kusmaları üretimi)
- İshal (erken veya geç, hastalığın seyrinde görünebilir, sarı ve / veya taze kan çizgili olabilir)
- Dehidratasyon
- Karın ağrısı (genellikle şiddetli ve zayıflatıcı )
- Ağlamaklı ses çıkarma / ağlama
- Fetal ölüm
- Düşük
- “Fading kitten” sendromu
- Zihinsel anormallikler
Ne yazık ki, kedigiller panlökopeni tedavisi genç kedilerde yaşlılara nazaran daha zordur bu nedenle yavrularda prognoz pek de parlak değildir. Yaşlı kediler de hastalık sonrası hayatta kalma olasılığı daha fazladır.
Veteriner Sağlık Teknikeri
Arzu KURUM DALKIÇ