Şu anda okuyorsunuz
MEÇHUL KUVVETLERE KURBAN

MEÇHUL KUVVETLERE KURBAN

Selim Nüzhet Gerçek

Koç Üniversitesi Yayınları’nın (KÜY), Türk edebiyatında
bir döneme damgasını vuran tefrika romanları ve yazarlarını günümüz okurlarıyla buluşturan “Tefrika” dizisi
 “Meçhul Kuvvetlere Kurban” romanıyla devam ediyor.

Görgü tanıklarıyla dolu bir evde, kimsenin olmadığı kilitli bir odada işlenen “timsahlı iğne cinayeti”… Meçhul kuvvetler tarafından işlendiği düşünülen, polis teşkilatının çözemediği bu gizemli cinayeti Sultan’ın emriyle görevlendirilen İhsan Avni çözebilecek midir?

Selim Nüzhet Gerçek’in 13 Kasım-7 Aralık 1922 tarihleri arasında İleri gazetesinde 24 tefrika olarak yayımlanan Meçhul Kuvvetlere Kurban romanı Mısır uygarlığı, meçhul kuvvetler gibi unsurlarla bir taraftan fantastiğe göz kırpar, diğer yandan esrarlı bir cinayetin çözüm sürecinin aktarılmasıyla polisiye türünün özelliklerini taşır. Selim Nüzhet Gerçek’in Ahmet Kâmil takma adıyla yazdığı bu romanı, ilk kez kitap olarak basılıyor. 

“Meçhul Kuvvetlere Kurban; ‘Türk matbuatının ilk tarihçisi’, ‘ilk derleme müdürü’ olarak anılan; basın ve tiyatro tarihi alanlarında öncü çalışmaları olan Selim Nüzhet Gerçek’in edebiyat tarihlerinde adı geçmeyen, onunla ilgili yazılan makalelerde de yer almayan, dolayısıyla ‘meçhul’ kalmış bir romanıdır. (…) Meçhul Kuvvetlere Kurban’ın bugüne kadar gözlerden kaçması şaşırtıcıdır. Oysaki Selim Nüzhet Gerçek’in yapıtı hem kurgusu, karakterleri hem de popüler bir tür olan polisiyenin iyi bir örneği olması açısından edebiyat araştırmacılarının ve günümüz okurunun ilgisini ve beğenisi kazanacak bir romandır. Selim Nüzhet Gerçek gibi çok yönlü bir entelektüelin şimdiye kadar keşfedilmemiş bu romanının kitap olarak yayımlanmasının Türk edebiyatını zenginleştireceğine inanıyoruz.”

1891 yılında İstanbul’da doğan Selim Nüzhet Gerçek, Galatasaray Mekteb-i Sultanisi’nden mezun oldu, üniversite eğitimi için İsviçre’ye gitti. Yurda döndükten sonra Yarın ve İleri’de gazeteci ve çevirmen olarak çalıştı. Robert Kolej’de Türkçe ve tarih öğretmenliği yaptı. 1934’te Atatürk’ün emriyle kurulan Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğü’nün başına geçti. Derleme Müdürlüğü’nde yaptığı çalışmalarla da ölümünden sonra kurulacak olan Milli Kütüphane’nin temellerini attığı söylenebilir. Türkiye’de gazetecilik, matbaacılık ve kitap basımının tarihine dair ilk ciddi araştırmaları yapan ve bu konularda kitaplar hazırlayan Selim Nüzhet Gerçek, 12 Aralık 1945 tarihinde vefat etti.

Künye Bilgisi:

Meçhul Kuvvetlere Kurban

Yazar: Selim Nüzhet Gerçek

Latin harflerine aktaran: Bilge Sönmez 

Günümüz Türkçesine aktaranlar: Reyhan Tutumlu, Ali Serdar 

Yayın tarihi: Eylül 2021

Fiyat (KDV Dahil): 28 TL

ISBN: 978-605-7685-98-8 

Barkod: 9786057685988

Ürün Sırası: 249

Ana Kategori: Tefrika 

Ebat: 13,5 x 20 cm

Sayfa Sayısı: 192

İlginizi Çekebilir

Kapak Türü: Karton Kapak

KOÇ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI HAKKINDA

Koç Üniversitesi’nin “mükemmellik merkezi” olma hedefinin barındırdığı öncülük arzusunu benimseyen Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), yayımladığı kitapları, kendi alanlarının en ileri bilgisini sunacak başlıklar arasından seçiyor. 

Burasının Bilgisi dizisinde, bu coğrafya hakkında ve/veya bu coğrafyadan (geniş anlamıyla Ortadoğu) araştırmacılar tarafından yazılmış kitaplar yer alıyor. Literatüre ciddi katkı sağlayan, paradigmaları sorgulayan ya da değiştiren, daha önce kullanılmamış bulguları ya da uygulanmamış analiz yönetimlerini benimseyen önemli çalışmalar bunlar. Tarih, sanat tarihi, siyaset, sosyoloji, arkeoloji, cinsiyet çalışmaları, kültürel çalışmalar alanlarında yapılmış araştırmalar öne çıkıyor.

Uçbeyleri dizisi genel okuru hedefleyen, her alt dizide o alanda bildiklerimizin sınırını ortaya koyan (“state-of-the-art”) ya da o sınırı ileri taşıyan, iyi yazılmış, ilginç ve ufuk açıcı kitaplardan oluşuyor. Pozitif bilimler, beşeri bilimler, sosyal bilimler, edebiyat kuramı, sanat, hukuk, tıp, etik gibi alanlar bu dizinin kapsamına giriyor.

Maddiyat dizisiyse Uçbeyleri’nin yaklaşımını finans, ekonomi, işletme, inovasyon, girişimcilik alanlarına uyguluyor.

Tefrika dizisi de, TÜBİTAK tarafından desteklenen bir projenin ürünü. Bu proje kapsamında, 1831-1928 yılları arasındaki dönemde, çeşitli süreli yayınlarda bulunan roman tefrikaları tespit edildi. Yaklaşık dört yıl süren taramalarda Türk edebiyatı tarihlerinde, antolojilerinde adı geçmeyen pek çok yazar ortaya çıkarıldı. Ayrıca, Türk edebiyatının önde gelen yazarlarının gazete ve dergi sayfalarında unutulan yapıtlarına da ulaşıldı.

KÜY kitapları; radikal demokrasi yaklaşımını, çağdaş sanat dünyasının sorunlarını, mülkiyetsiz yapıp yapamayacağımızı, hayvanlarla insanların ortaklaşa yaşadığı bir toplumun temel ilkelerini, uygarlık dediğimiz şey yıkılırsa sıfırdan nasıl başlayabileceğimizi, küresel ısınmanın arz dengesini, toplumsal adaletin nasıl kurulması gerektiğini, genç olma takıntımızın sonuçlarını, acının tarihini, insanlığı nasıl bir genetik geleceğin beklediğini sorguluyor. Her yıl artan başlık sayısıyla KÜY, hem akademik yayıncılığın, hem de entelektüel dünyamızın boşluklarını en etkili şekilde doldurmaya çalışıyor. 

KÜY kitaplarının satışlarından elde edilen gelir, Koç Üniversitesi öğrencilerine burs vermekte kullanılıyor.

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır