Şu anda okuyorsunuz
GEBELİK DÖNEMİNDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

GEBELİK DÖNEMİNDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

GEBELİK DÖNEMİNDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Gebelik kadınlar için ilk andan itibaren yeni başlayan hem fiziksel hem duygusal değişimlerin yoğun olarak yaşandığı hem heyecanlı hem de zorlu bir süreçtir. Bu dönemde hormonal dengenin bozulmasından duygusal hem fiziksel değişimler açısından hassas bir dönemin yaşanmasına neden olur. Gebelerde diş muayenesi ve temizliği gebeliğin daha rahat geçirebilmesi sağlar. Bulantı ve kusma sonucu ağız mukozasındaki değişiklikler sonucu diş etleri şişer,  kanar ve yiyecek artıkları diş etinde daha çok tahrişe sebep olur.

Eğer planlı bir gebelikse önce diş hekimine başvurulup ağız içerisinde olan çürükler 20 yaş dişleri ve diş etleri ile ilgili olan problemler halledilmelidir. Böylece zaten duygusal ve ruhsal açıdan sıkıntılı olan süreci daha huzurlu atlatabilirsiniz. Hamilelikte ağız bakım ve diş tedavisinde ağrının bebeği etkilememesi için 16-28 haftaları arasında tedavi yapılması tercih edilmelidir.

Diş tedavisi kanal tedavisi ve anestezi altında diş çekimi yapılabilir. Tedavi sırasında kullanılan lokal anestezilerin bebeğe hiç zararı yoktur. Antibiyotik tedavisi gerekiyorsa Kadın Doğum Uzmanıyla görüşülerek bebeğe zarar vermeyecek Antibiyotikler verilebilir.

Birçok gebeliklerde diş ve ağız ile ilgili sorun olmasa da bazı sorunlar oluşabilir veya var olan sorun daha kötüye gidebilir. Düzenli kontrol edilmelidir.

Gebelik gingiviti yani hormonal dengenin sonucu ağız mukozasında bozulması değişiklikler oluşur. Diş etleri şişer, kanar ve ağız kokusu oluşur. Tedavi edilmezse ciddi problemlere sebep olur.

Gebelikte daha fazla karbonhidrat tüketimi diş çürüklerini artırır. Bulantı ve kusma sonucu acid miktarı diş çürüklerinde artış yapar. Diş mineleri daha çok hasar görür. Diş fırçalamak kusma refleksini artışı da yumuşak fırça ve florlu diş macunu ile dişler en az günde 2 defa fırçalanmalıdır.

         Diş çürükleri ve enfeksiyonu çok nadiren erken doğum ve gelişme geriliğine neden olabilir. Ancak bu dönemde çürük tedavisi ve dolgu enfeksiyon ihtimalini büyük oranda azaltacaktır. Son üç ayda tedavi çok uygun olmaz. Özellikle beyazlatma ve estetikle ilgili tedaviler gebelik sonrasına ertelenmelidir.

         Gebelikte diş filmi çekilebilir. Diş filmindeki ışın miktarı azdır. Film çekimi sırasında kurşun yelek giyilmesi bebeğin X ışınlarına maruz kalmasını büyük oranda engeller. Ancak güvenli olmasına rağmen ilk 3 ayda çok gerekli olmadıkça çekilmemelidir.

İlginizi Çekebilir
diyet

Eğer diş çekimi zorunlu ise 2. üç aylık dönemde yapmak daha güvenlidir Diş filmi sınırlı uyuşturma ve uygun antibiyotik kullandıktan sonra 2. üç ayda diş çekiminin bebeğe ve gebeliğe bir zararı yoktur Son 3 ay ve ilk 3 ay diş çekimi ve tedavisini tercih etmediğimiz dönemdir. Gebelik planı olduğunda hamile kalmadan ihtiyaç varsa diş tedavisini yaptırmak gebelik süresinde sorun yaşama ihtimalini azaltacaktır. Huzurlu bir gebelik geçirmenizi sağlayacaktır. Ayrıca düzenli diş fırçalama ve periyodik muayene bu sürede ağrısız sızısız atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Mehtap Çağla TAZEGÜL

DİŞ HEKİMİ

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır