Şu anda okuyorsunuz
EN DEĞERLİ GİYSİMİZ CİLDİMİZE NASIL BAKIYORUZ

EN DEĞERLİ GİYSİMİZ CİLDİMİZE NASIL BAKIYORUZ

EN DEĞERLİ GİYSİMİZ CİLDİMİZE NASIL BAKIYORUZ

Merhaba sevgili La Femme Nicomedia okuyucuları bu günden itibaren “güzellik “kategorisinde sizlerle birlikte olacağım.Bu hafta sizlere cildimize zarar verebilecek bir madde olan “paraben”den bahsedeceğim.

Tam burada bakmak istediğimiz pencere çok önemli.Eğer sadece güzellik istiyorsak günümüzde bazı dokunuşlarla yapılan kamuflajlarla bu mümkün olabilir fakat;sağlıklı bir güzellik istiyorsak kozmetik endüstrisinin önümüze sunduğu her şeyi kullanmamalıyız.Çünkü, günlük hayatta kullandığımız kozmetik ürünlerin ve ilaçların, cilt bakım ürünlerinin, gıdaların ve temizlik ürünlerinin çoğunda ne yazık ki kimyasal katkı maddeleri var. Satın aldığımız ürünlerin ambalajlarında minik yazılmış içerik maddelerini (INCI) kontrol etmeliyiz. Bunların içerisinde öncelikle öğrenmemiz gereken bir kozmetik içerik maddesi var ki ;adı PARABEN Peki, tüm uzmanların “uzak durun” diye uyardığı bu paraben nedir?

Paraben: Bir koruyucu; ürünlerin raf ömrünü uzatıyor ve zararlı bakteri ve mantar oluşumunu engelliyor. Düşük maliyetli olduğundan, birçok kozmetik ve kişisel bakım ürününde kullanılıyor. Eğer kozmetik ürünlerinin arka etiketlerinin üzerinde methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben ya da benzylparaben isimlerini
görüyorsanız, bilin ki o üründe paraben bulunuyor,toksiktir, vücutta toksin birikmesine yol açar.

Zararları Nedir?

• Egzama ve tahriş gibi alerjik reaksiyonları tetikler.
• Vücuttaki östrojen hormonunu taklit eder ve meme kanseri riskini
ciddi orana artırır.
• Cilt tarafından emildiği için tüm vücuda, tüm dokulara, hatta kana ve
idrara bile karışabilir
• Endokrin sisteme büyük zarar verir. Yani, beze oluşumu ve hormon
üretimine müdahale eder.
• Bebek ve çocuklarda gelişim ve bağışıklık sistemi sorunlarına sebep
olur.
• Erkek üreme fonksiyonlarının bir kısmına zarar verme riski vardır.
Bazı çalışmalardan elde edilen bilgilere göre, erkeklerde testesteron
seviyesinde azalma meydana getirir ve sperm sayısını düşürür.
• Vücuttan atılan ya da atık ürünlerin içerisinde kalmış olan paraben, parçalanamadığı için göller, dereler, ırmaklar ve kanalizasyon sularına karışarak, tarımda ve günlük olarak kullanılan sulara karışır. Dolayısıyla,vücuttan attığımızı ve tamamen kurtulduğumuzu sandığımız bu toksik madde, çevresel etkenlerle, belirli bir döngü içerisinde vücudumuza
geri dönebilir ve sağlığımızı tehdit etmeye devam edebilir.
• Erken yaşlanmaya sebebiyet verir. Cildi gençleştirmek ve güzelleştirmek amacıyla üretilen ürünlerin içerisinde olan parabenin erken yaşlanmaya yol açması ironik görünse de, yapılan araştırmalar bu konuda insanları uyarıyor.
• Yapılan araştırmalar, parabenin güneş ışınına karşı hassasiyet geliştirerek güneşin vücuda verdiği hasarı artırdığını ve cilt hücrelerinin normalden daha hızlı öldüğünü gösteriyor.

Bütüne baktığımızda karşılaşacağımız durumları düşünecek olursak;vücudumuzu dış etkenlerden koruyan ve renginden dahi; sağlıklı mı,değil mi anlaşılması mümkün olan cildimiz bizim bir bakıma da içimizdeki sağlık durumunu yansıtan bir ayna gibiyse gerçek anlamda fazlasıyla dikkat ve özen göstermeliyiz.

Ayten KÜTÜKÇÜ

References:
[1] Gray, J. State of the Evidence: The Connection between Breast
Cancer and the Environment, 2008.[2] Danish Ministry of the Environment-Environmental ProtectionAgency.Statutory order on restriction on import, sale and use ofcertain parabens in cosmetic products for children under 3 years.
Available online:http://eng.mst.dk/media/mst/Attachments/Engelskparabenbekendtgrelse.pdf August 12, 2014.
[3] Cosmetic Ingredient Review. Final amended report on the safetyassessment of methylparaben, ethylparaben, propylparaben,isopropylparaben, butylparaben, isobutylparaben, and benzyparabenas used in cosmetic products. International Journal of Toxicology, vol.27, no. 4, pp 1-82, 2008. Available online:http://www.cirsafety.org/sites/default/files/paraben_build.pdf August 12, 2014.[4] Ye X., et al., Parabens as urinary biomarkers of exposure inhumans. Environmental Health Perspectives, vol. 114, pp 1843-1846,2006.
[5] Calafat AM., et al., Urinary concentrations of four parabens in theU.S. Population: NHANES 2005-2006. Environ Health Persp, vol. 118,no. 5, pp 679–685, 2010.[6] Darbre PD, et al., Concentrations of parabens in human breast.

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
1
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır