Şu anda okuyorsunuz
AĞIZ İÇİ ENFEKSİYONLARI

AĞIZ İÇİ ENFEKSİYONLARI

çene cerrahı ayşegül nergis tanıdır

AĞIZ İÇİ ENFEKSİYONLARI

Ağrı kişinin vücudunu koruyabilmesi için bir uyarı sistemidir. Ağız içi ağrıların ise çürükten apseye, diş sıkmasından dişeti çekilmesine, gömülü dişten sessiz sessiz ilerleyen kistlere kadar birçok sebebi olabilir. Hafif ağrı yapan ufak bir çürük tedavi ettirmediğimiz takdirde dişin canlı kısmının ölmesine sebep olur. Diş öldükten sonra enfeksiyonun şiddetine göre değişen derecelerde ağrı yapan dişe, kanal tedavisi yaptırmadığımızda ve bu durumu antibiyotikle çözmeye çalıştığımızda ise kronikleşen enfeksiyon dişin kök ucuna geçerek kemiği eritip kendine yuva yapmaya başlar. Hasta hala bu problemin tedavisini yaptırmadığında ise enfeksiyon ya ilgili bölgede kocaman bir şişlik oluşturacak şekilde akutlaşır ya da aralıklı ağrı yaparak, bazen hiç ağrı yapmadan çene kemiğini eritmeye devam ederek kist yada tümör oluşumuna sebep olur. Maalesef antibiyotik diş ağrılarının tedavisi değil ağrıyı baskılayan hastanın tedaviyi erteletme yöntemidir.

Ağız içi enfeksiyonları sadece çürük oluşumuna sebep olmaz, enfeksiyon diş etlerini de etkileyebilir. Hastada diş taşı oluştuğu zaman ve bunları temizletmediğinde, ağızdaki mikroplar ve ufak yemek artıkları bu taşların üzerindeki girinti-çıkıntılarda birikerek zamanla taşın daha da büyümesine ve diş eti çekilmesine, büyüyen taş ise kemiğin erimesine sebep olacaktır. Hasta bu durumu ilk olarak ağız kokusu sonrasında dişetlerinde kanama ve kızarıklıklar ile algılar. Maalesef bu rahatsızlığın tedavisi de antibiyotik değildir. Eğer hasta diş taşlarını 6 ayda bir temizletmez ve taş birikimi dişin kök ucuna kadar kemiği eriterek birikirse; hastanın sapasağlam dişi bir gün sallanarak süt dişi gibi eline düşecektir.

Bazen ağızda göremediğimiz gömülü dişler de sinyal verebilir. Bu sinyali ciddiye almadığımız zaman gömülü diş kaynaklı enfeksiyonlar ciddi bir hal aldığında hastanın ağzını açmasını engelleyecek kas tutulumuna, alt çenede dudakta uyuşukluk oluşmasına, üst çenede burun boşluğunun açılmasına sebep olabilirler.

Diş hastalıkları tedavi edilmediğinde dişlerden meydana gelen enfeksiyonların tek durakları ağız değildir. Enfeksiyonun şiddeti arttıkça ağızdaki mikrop kana karışarak tüm vücuda yayılabilir. Eğer hastanın şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı ya da vücut direncini baskılayıcı bir sistemik hastalığı varsa enfeksiyonun vücuda yayılma ihtimali daha yüksek olup hastayı başka mikropların kolayca etkileyebileceği bir hedef tahtası haline getirebilir ve mevcut hastalığının etkilerini arttırabilir.

Sağlık ağızda başlar. Aralıklı kontroller ile problem büyümeden önüne geçebilir ve doğal dişlerinizi uzun yıllar kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
diyet

Uz. Dt. Ayşenur Nergiz TANIDIR

Çene Cerrahı

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
1
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır