YAŞAM İNSANLARA BİR ŞEYLER SUNAR,SONBAHAR İSE SUNULANLARDAN İNSANLARIN FAYDALANMASINI SAĞLAR.

Merhaba Sonbahar, merhaba Güz mevsimi…
Eskilerin Hazan Mevsimi dediği Sonbahar hüzün mevsimidir. Şiirlerde hüzünlü bir eda ile bahsedilir sonbahardan. Özellikle eylül ayından. Sararmış dökülen yapraklara baktıkça ömür kitabımızın sayfalarının da birer birer koptuğunu düşünür, geçen ömrümüze ağlarız. Bir açıdan da sararan yaprakların toprağın bağrında tekrar can bulup baharda yeşereceği düşüncesi ile içten içe umutla hayatımıza yeni sayfalar açma mevsimidir sonbahar. Usta Özdemir ASAF bakın ne demiş bir şiirinde:
UMUT YAPRAKLARI
Öyle bir ilkyaz ol ki korkut yaprakları,
Öyle bir son yaz ol ki tut yaprakları,
Sararıp dökülürken güz rüzgarlarında
Ardında savrulsunlar, unut yaprakları.
Sevinçlerinde onlar vardı, hüzünlerinde onlar
Seninle yeşerdiler, seninle soldular..
Olsunlar senden sonra da umut yaprakları.
Özdemir ASAF
Bakmayın mevsimlerden sonbahar, aylardan kasım oluşuna Huzur ve mutluluğun saklandığı mevsimdir sonbahar. .Belki de yaprak sıkılmıştı ağaçtan; bahaneydi sonbahar…
Bu güzel günlerde sizler için bir sofra hazırladım. Doğanın bize verdiği güzelliklerden faydalanalım istedim. Pazarlarımız bu sebze ve meyvelerle dolu.
Kasım meyveleri;
Ceviz, kestane, elma,üzüm,cennet meyvesi(hurma) mandalina, koca yemiş (dağ çileği)nar, kivi, armut, greyfurt, portakal, ayva
Kasım sebzeleri;
Bal kabağı, lahana, pırasa, kereviz, ıspanak, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, turp ve pazı.
Sonbaharın gelişiyle balık mevsiminin de geldiğini hatırlatmakta fayda var. Ekim-Kasım itibariyle balık tezgâhları dolmaya başladı. Bu mevsimde balık daha ucuz artık. Balık alıp iyice temizleyip derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu işlem sırasında temizlik ve saklama koşullarına çok dikkat etmek gerekir. Uygun şartlarda dondurulmayan yahut elektrik kesintisi gibi sebeplerden dolayı dondurulduktan sonra çözülen gıdalar mikroorganizma üremesine zemin hazırlar ve yenildiğinde zehirlenmelere yol açabilir. Bu sebeple dondurduğunuz gıdaları mümkün olduğunca çabuk tüketmekte fayda vardır.
Bebek ve çocuk yemeklerini hazırlarken mevsiminde sebze ve meyve kullanmak sağlıklı beslenmeleri için önemli. Gelişme çağında olan çocuklara taze, katkısız, bekletilmemiş yemek sunmak gerekir. Gıdalardan maksimum fayda sağlayabilmek için ne kadar az işlem görürlerse o kadar iyi olduğunu da unutmamakta da fayda var.
Kış aylarına yaklaştıkça portakal renkli sebze ve meyvelerin çoğaldığını gözlemleyebilirsiniz. Bu yaklaşan kış ayına vücudu hazırlamak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğanın bize bir armağanıdır. Portakal renkli sebze ve meyveler bol miktarda Beta-karoten içerirler. Bu madde vücutta A vitaminine dönüştürülür. Bağışıklık sistemimizi soğuk kış aylarına hazırlayan önemli bir maddedir.
BAL KABAĞI ÇORBASI
Sıradan çorba tariflerinden sıkılanlar için çok özel bir tarifim var. Eğer ki bal kabağını seviyorsanız, bu tarife bayılırsınız. Bu dönemlerin en güzel sebzesi, bal kabağı ile şifa deposu, vitamin dolu, lezzetli mi lezzetli bir çorba tarifi.
MALZEMELER:
3 Dilim Bal kabağı
1 Adet Havuç
1 Adet Patates
3 Diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
Tuz
2 litre su
1/2 çay kaşığı zerdeçal
1 su bardağa süt veya bir kutu krema
Maydanoz
YAPILIŞI:
Öncelikle kabakları temizleyip küp şeklinde doğrayıp, yıkayınız. Tencereye su ile birlikte koyup rendelenmiş patates, havuç ve sarımsağı ilave ediniz . Kaynaması için ocağa koyunuz. Tuz da katıp sebzeler yumuşayana kadar kaynatınız. Küçük bir tavada un ve tereyağını kavurunuz . Çorbaya ilave ediniz. Blenderden geçiriniz ve süt, yarım çay kaşığı zerdeçal koyunuz. Kısık ateşte beş dakika daha kaynatınız. Kıyılmış maydanoz ilave edip altını kapatınız.
Afiyet olsun.