UNUTULMUŞ LEZZETLER
Eskilerde büyük annelerimizin yemeklerini hatırlarken artık annemizin yemeklerini dahi hatırlamakta zorluk çekiyoruz. Oysa içinde yaşadığımız coğrafyanın iklimsel fırsatlarının dünyanın önemli imparatorluklarının deneyiminde işlendiğini hesaba katarsak elimizde olağan üstü bir mutfak kültürü birikiminden gerektiği kadar faydalanamamak anlaşılır değil. Bu topraklarda yaşanmış deneyimlerin önemli bir kısmının Osmanlı İmparatorluğu tarafından muhafaza edildiğini ve geliştirildiğini kayıtlardan öğrenmekteyiz. Aslında anlatılması gereken sadece yemeğin yapımı değil. Yemeğin yapımı ve tüketimi esnasında, aile değerlerinin ve sosyalleşmenin tetiklemesi ile bireyin dünyayla ilişkisi biçimleniyor. Bu nedenle tarihi mutfak kültürü içinde kalmış ve unutulmuş yemeklerimizi incelemeli ve onları zamana uyarlamalı ve gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Belirgin ve karakterli bir mutfak kültürünün varlığı böyle mümkün olabilir.
Şu günlerde pazar tezgahlarında tek tük gördüğümüz yeşil domateslerin, sadece turşu yapımında kullanıldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Size vereceğim bu tarif belki de sofralarınızın vazgeçilmezi olabilir. Gayet hafif, lezzetli ve orijinal olan bu tarifi kesinlikle denemelisiniz. Turşu olarak yediğiniz yeşil domatesin yemek olarak ta ne kadar lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Yeşil domateslerin çiğden tadına bakan çok az insan olduğunu düşünüyorum. Ham göründükleri için acı mı ekşi mi tatlı mı olduklarını pek kestiremediğimizden olsa gerek gönüllü bir ısırık alan nadirdir. Aslında şahsına münhasır bir lezzeti var tanımlamaya çalışınca sanki biraz yeşil ama çok tatlı olmayan eriği andırıyor.
Yeşil domatesin faydalarına gelince,başlıca özellikleri şunlardır:
-Antioksidanlar açısından zenginlik
-Yüksek miktarda C vitamini
-Yüksek miktarda fosfor
-Kalsiyum, tuz, mineral ve demir
-Anti-kanserojen özellikler
-Diyetik lif kaynağı, vitaminler (niasin) ve mineraller (potasyum ve magnezyum)
ZEYTİNYAĞLI YEŞİL DOMATES YEMEĞİ
MALZEMELER:
750 gr yeşil domates
1 adet havuç
2 adet orta boy soğan
2 iri diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı toz şeker
tuz
1,5 su bardağı su
1 tutam kıyılmış taze nane
1 tutam kıyılmış dereotu
YAPILIŞI:
Domatesleri yıkayınız ve saplarını koparınız. Büyüklüklerine göre boyuna 2 ya da 4 parçaya bölünüz. Soğanları ay şeklinde, sarımsakları dilim dilim doğrayınız .Havuçları dilimleyiniz ve tencereye alınız. Zeytinyağını ilave ederek orta ateşte sarartınız. Yeşil domatesleri, pirinci, şekeri ve tuzu ilave ediniz. Üzerine suyunu veriniz. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte domatesler yumuşayıp pirinçler şişinceye kadar pişiriniz. Ocağın altını kapatınca kıyılmış dereotu ve naneyi yemeğe ekleyerek karıştırınız.1 saat kadar dinlendirdiğiniz yemeği oda sıcaklığında ya da soğuk olarak servis yapınız. Afiyet olsun.
Meral UÇARI