Şu anda okuyorsunuz
Köpeklerde Lyme Hastalığı

Köpeklerde Lyme Hastalığı

Köpeklerde Lyme Hastalığı

Merhaba sevgili la femme Nicomedia  okurlarım;

Bu hafta size keneler aracılığı ile köpeklere köpeklerden de insanlara bulaşan bir zoonoz hastalık olan LYME  dan bahesedeceğim;

Köpeklerde Lyme Hastalığı

Hastalık etkeni Borrrelia burgdorferi’dir. Hastalık genelde bu etkeni taşıyan ixodes cinsi kenelerin ısırığı ile bulaşır. Hastalığın en çok görüldüğü zamanlar mayıs ve kasım aylarıdır. Bu nedenle bu aylarda kene mücadelesi çok önemlidir. Lyme zoonoz bir hastalıktır, yani hayvanlardan insanlara bulaşır.

Geç Lyme hastalığında ise enfekte kene tarafından ısırıldıktan 2. hafta ila 3. ay arasında ortaya çıkan dizlerde artrit, kalp çarpıntısı, körlük, sinir sistemi problemleri (uyuşukluk, ağrı, yüz felci, menenjit) ve son olarak ölümle seyreden bir hastalıktır. Bu  hastalığa köpekler, insanlar ve kedilerden daha sık yakalanırlar. Dışarıda yaşayan köpeklerin evde bulunanlara göre bu etkene maruz kalma oranları fazladır. Özellikle ormanlık alanlarda yaşayan köpeklerin hastalık etkenini taşıyan kenelere maruz kalmaları daha sık gözlenir. Köpeğin kene tarafından ısırılması sonucunda, hiç bir hastalık belirtisi ortaya çıkmayabileceği gibi, ilk belirtiler bir kaç ay sonra da ortaya çıkabilir.

Genelde hemen semptom görülmez, oluşan vakalarda görülen belirgin semptomlar; ateşin 40-41 santigrad dereceye çıkması, iştahsızlık, patolojik uyku hali, hareket etmekte isteksizlik, krizler, saldırganlık, kalp ve böbrek problemleri, topallık (genelde tek bir eklemde bazen de bir kaç eklemde) görülür. Eklemler şiş ve ağrılı bir hal alır.  Ancak bir köpekteki en belirgin semptomu gezici topallıktır. Yani bir gün sağ bacağı topallarken diğer gün solu topallayabilir.

Hastalıktan korunabilmek için köpekleri kenelerin yoğun olabileceği ortamlardan uzak tutmak gerekir. Evcil hayvanlarımızı bu hastalığa karşı koruyacak aşı artık ülkemizde bulunmaktadır. Her yıl düzenli olarak 1 kez bu aşının uygulanması hastalığa karşı en iyi korunma yöntemidir.

İlginizi Çekebilir
kedi

Bu hastalıkla mücadele edebilmek için can dostlarımızı sık sık pire ve kene taramasından geçirip hekimin belirlediği tarihlerdeki aşı ve dış parazit uygulamaları (ense damlası,pire tasması yada ektoparaziter haplar)uygulanmalıdır.

Sağlıklı günler dilerim.

Vet. Sağ.Teknisyeni Arzu KURUM DALKIÇ

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
1
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır