Şu anda okuyorsunuz
BU NASIL KARIN AĞRISI, GİARDİA?

BU NASIL KARIN AĞRISI, GİARDİA?

Giardiasisin

Merhaba sevgili okurlarım yazın gelmesiyle kedi ve özellikle köpeklerimizde sık rastlanan bağırsak sistemini alt üst eden bir parazit türünden bahsedeceğim size.

Giardia , köpekler ve insanlar dahil olmak üzere bir dizi hayvanı etkileyebilen bir protozoan parazit türüdür ( zoonoz bir hastalıkolarak kabul edilir). Giardia enfeksiyonu giardiasis olarak adlandırılır ve en yaygın olarak köpeklerde ishale neden olur.

Giardia bir kurt değil, mikroskobik tek hücreli bir parazit. Çok sayıda Giardia türü vardır ve hepsi bilinmemektedir. Bu organizmaların, hayvanların bağırsaklarında, trofozoit formunda yaşadığını biliyoruz.

Trophozoitler, kamçılılar boyunca yüzmelerine izin veren kamçılı adı verilen kamçılı benzeri uzantılara sahiptir. Bağırsaklarda, trofozoitler, ince bağırsakta enterositlere yapışarak, yanlış anlama, malabsorpsiyon ve ishale neden olur. Vücut dışında, iki trofozoit bir koruyucu kist oluşturmak için birleşir. Bu, çevrede yeni bir konağı etkilemek için hayatta kalmalarına izin verir.

Giardia  etkilenen hayvanların dışkısında dökülür. Giardia kistleri, koşullara bağlı olarak haftalar ila aylar arasında çevrede yaşayabilir. Kistler suda (1-3 ay boyunca) ve daha soğuk toprak sıcaklıklarında (7 haftaya kadar) gelişirler, ancak daha sıcak topraklarda veya yüzeylerde yaklaşık bir hafta boyunca hayatta kalabilirler. Giardiyaz, Giardia kistleri yutulduğunda ortaya çıkar. Köpekler kontamine su içebilir, kirlenmiş toprağın bulunduğu yerde yemek yiyebilir veya kirlenmiş toprak veya dışkıyla (veya başka bir kirlenmiş yüzeye) temas ettikten sonra kendi kendine bakım yapabilir.

Giardiasisin en sık görülen belirtisi ishaldir. Çoğu zaman, bu ishal kanlı olur. Şişkinlik ve şişkinlik de oluşabilir. Birçok köpek genel rahatsızlık, uyuşukluk ve iştahsızlık gösterir.

İlginizi Çekebilir
kedi

        Daha az yaygın olsa da, kusma bazen giardiasis ile ortaya çıkar. Tedavi edilmezse, giardiasis kilo vermeye, yetersiz beslenmeye, dehidratasyona ve daha fazlasına yol açabilir. Köpeğinizde bu belirtileri (veya başka hastalık belirtileri) görürseniz  veterinerinize başvurun.   

 Veteriner Sağlık Teknikeri Arzu KURUM DALKIÇ

                                                                                                                                                 

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır