Şu anda okuyorsunuz
AVCI HASTALIĞI; TULAREMİ

AVCI HASTALIĞI; TULAREMİ

AVCI HASTALIĞI; TULAREMİ

Geçmiş Ramazan Bayramınız kutlu olsun sevgili La Femme Nicomedia okurlarım, bu hafta sizlere  özellikle tavşan avında kullanılan tavşancıl av köpeklerinde görülen ‘tavşan ateşi’ de denilen zoonoz bir hastalık olan tularemi den bahsedeceğim.

Tularemi, bakteri enfeksiyonu nun neden olduğu bir hastalıktır. Francisella tularensis Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Kuzey Yarımküre’ de bulunabilen bir bakteri suşudur. Tularemi, bakterilerin tavşanlarda bulunabileceği için genellikle ‘tavşan ateşi’ olarak adlandırılır, ancak konuşma dilinin sizi kandırmasına izin vermeyin. F. tularensis kemirgenler, sürüngenler, kuşlar, böcekler ve hatta insanlar da dahil olmak üzere tavşanların yanı sıra çeşitli hayvanlarda bulunabilir. En sık Mayıs ve Ağustos ayları arasında görülen bir enfeksiyondur.

Tularemi Belirtileri

Bakterileri büzdükten sonra, köpeğinizin başındaki, boynundaki ve gastrointestinal sistemdeki lenf düğümlerinde toplanır. Oradan, bakteriler akciğerlere, karaciğere, dalağa ve kemik iliğine gider. Genellikle bir köpeğin bağışıklık sistemi enfeksiyonla savaşacak kadar güçlüdür, ancak köpeğiniz bağışıklıktan zarar görmüşse veya çok gençse, köpeğiniz hastalık sürecine duyarlıdır. Köpeğiniz enfeksiyondan hastalanırsa, belirtiler hafif bir iştahsızlık ve düşük dereceli ateşten daha şiddetli, yüksek ateş ve hatta organ yetmezliğine kadar değişebilir. Köpeğiniz aşağıdaki klinik belirtileri göstermeye başlarsa derhal veterinerlik hizmeti almanız önemlidir:

Köpeklerde Tularemi Belirtileri

  • aniden düşükten yükseğe ateş
  • letarji (bilinçsizlik)
  • dehidratasyon (diş etleri yapışkan görünüyorsa)
  • iştah kaybı
  • ağrılı, şişmiş lenf düğümleri
  • karın ağrısı
  • sarılık (cildin, diş etlerinin ve gözlerin beyazlarının sararması)
  • dil üzerinde beyaz yamalar
  • genişlemiş dalak veya karaciğer

F. tularensis kirlenmiş su içerek veya kirlenmiş toprak veya hayvanlarla temas yoluyla bulaşabilir. Enfekte küçük hayvanları avlamak ve tüketmek yaygın bir bulaşma şeklidir. Aynı zamanda ‘vektör doğan’ bir hastalık olabilir, yani köpeğiniz enfekte pire, keneler ve sivrisineklerden Tularemi alabilir.

İlginizi Çekebilir
kedi

Tularemi Teşhisi

Veterineriniz köpeğinizde Tularemi olduğundan şüpheleniyorsa, birkaç rutin test yapmak isteyeceklerdir. Bir tam kan sayımı köpeğinizin beyaz kan hücresi sayısını (WBC) kontrol edecektir. Yüksek bir WBC, köpeğinizin vücudunun bir çeşit enfeksiyonla savaşmaya çalıştığını gösterir. Bir kimya paneli, düşük kan şekeri, düşük kan sodyum ve yüksek bilirubin seviyelerini kontrol edecektir. Veterineriniz ayrıca idrarda kan olup olmadığını kontrol etmek için köpeğinizdeki bir idrar tahlili kontrol etmek isteyebilir.

Veteriner Sağlık Teknikeri Arzu KURUM DALKIÇ

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır