Şu anda okuyorsunuz
PASAPORTSUZ,VİZESİZ UKRAYNA

PASAPORTSUZ,VİZESİZ UKRAYNA

pasaportsuz,vizesiz Ukrayna

Merhaba gezmek isteyenler ve gezmeden önce bilmek isteyenler!

Sizlere vaat ettiğim gezi yazılarını paylaşmakta geciktim. Ancak bilmenizi isterim ki bu süreçte epey gezdim. Bugün sizlerle bir tanesini paylaşacağım.

Ukrayna’ya ilk defa 2014 senesinde gitmiş çok beğenmiştim. Ancak geçen sonbaharda gidiş dönüş 40€’ya Ukranian Airlines uçak bileti bulunca tekrar gitmeye karar verdim. Ağustos ayında uzun bir bayram tatili geçirdik biliyorsunuz. Bu süreç için Ukrayna’da iki şehir gezmek bana mantıklı geldi.

Ukrayna’da gezilecek üç belki de dört önemli şehir bulunuyor. Bunlardan birincisi elbette başkent Kiev. Kiev’i büyük şehirlerden Kharkiv, Lviv ve Odessa takip ediyor. Benim gezimde Kiev ve Lviv’e seyahat ettim. Tahmin edersiniz ki Kiev muhteşem bir şehir çünkü genelde ülkeler en çok başkentlerine yatırım yaparlar. Kiev yemek yiyebilmek için, müze gezmek ve gece hayatına katılmak için ideal bir kent. Parkları ve Dinyeper Nehri kıyısındaki restaurant ve barları da gerçekten çok güzel.

Temel Bilgiler:

Para birimi: Grivna

Kullanılan dil: Ukraynaca ancak Rusça konuştuğunuzda da mikro milliyetçi çok ters birine rastlamazsanız sizi anlar ve cevap verir. Gençler genelde İngilizce anlıyor ve bir şekilde size cevap veriyorlar. Lviv’de İngilizce konuşan insan sayısı daha çok.

Ulaşım: Otobüs, taksi ve elbette Uber.

Hava durumu: Gitmeden muhakkak bakın derim. Ancak tavsiyem Ağustos ayında seyahat etmeniz yönündedir.

Sizlere tek tek gidebileceğiniz yerleri sıralayabilirim. Ancak evvelce de söylediğim gibi zevkler ve renkler tartışılmaz. Benim sevdiğim bir şeyi siz hiç beğenmeyebilirsiniz.

pasaportsuz,vizesiz Ukrayna

Kiev’de gidilmesi ve geçilmesi gereken en önemli yer Kreşçatik Caddesi’dir. Kiev’in en önemli ana caddesidir. Orada çok güzel bir heykel göreceksiniz. Önemli üç tane dini yapı bulunuyor: Aziz Andreas Kilisesi – ki ben en çok onu beğendim- , St. Michael Altın Kubbeli Katedral – en şaşalı olanı buydu- ve Aziz Sofya Katedrali.

pasaportsuz,vizesiz Ukrayna

Aziz Andreas Katedrali’nin rengini de mimarisini de çok beğendim. Giriş ücreti ödüyorsunuz ancak içeri girilemiyordu ben gittiğim tarihte. Ancak Katedral tepede olduğundan müthiş fotoğraflar çekebilirsiniz. St. Michael Altın Kubbeli Katedral’de ayin bile izleme fırsatı bulmuştum. Giriş ücretsiz ve halka açık bir katedral, etrafta gezinen papazları görmeniz mümkün. Girişte açlık ve yoksulluktan hayatını 1933 yılında kaybeden Monument to Victims of Famine anıtını göreceksiniz.

pasaportsuz,vizesiz Ukrayna

Her yere yürüyerek gitmeniz mümkün elbette ancak Uber uygulamasını indirerek kredi kartı ve banka hesap kartınızı uygulamaya tanımlayarak çok komik fiyatlara ulaşım sağlayabilirsiniz. Tatile gelmişken kendinizi bu kadar yormayın.

pasaportsuz,vizesiz Ukrayna

Şimdi Kiev’de yapılması gereken en önemli şey! Ulusal Çernobil Müzesi’ni gezmek… Girişte cüzi bir ücret ödeyeceksiniz, seyahate gitmeden evvel internet sitesinden kontrol edebilirsiniz. Buraya girdikten sonra muhakkak açıklamalı kulaklık alın. Ben Fransızca dinlemiş ve her bölümde ayrı ayrı bilgiler almıştım. Burada hem tesisin bir maketini hem de hayatını kaybeden tesis çalışanlarının, sızıntının gerçekleştiği gün yaşadıklarını öğreneceksiniz. Müzeye giderken yolda tatlı kafeler sizi karşılayacak. Ayrıca aynı caddede de bir döviz bürosu bulunuyor, göreceksiniz.

pasaportsuz,vizesiz Ukrayna

Gezmekten en çok zevk aldığım yer ise Mariinsky Park’tı. Mariinsky Park’ın tam karşısında bulunan bir hostelde kaldığım için gece geç saatlere kadar bu parkta oturma zevkini yaşadım. Etrafta asla bir güvenlik sorunu yaşanmıyor. Votkanızı alıp gidebilirsiniz. Bu arada Kiev’de çokça park bulunuyor, gitmeden göz atın derim.

Sona en güzel ve çarpıcı yeri bıraktım: Pirogovo Açık Hava Müzesi. Buraya gitmek için muhakkak bir Uber çağırın. Çok uzaklarda şehir dışında bir alanda kurulmuş folklorik bir açık hava müzesi burası. Ukrayna halk hayatını daha önce yaşanmış hayatları kendi evlerinde ziyaret edeceksiniz. Dönerken de Uber çağırmanızı tavsiye ederim yoksa araç bulamayabilirsiniz. İnanın daha anlatacak çok şey var.

Bir tavsiye! Gittiğinizde siz de benim gibi uzun kalacaksınız bir sim kart alın derim. Hem internetiniz olur, araştırma yaparsınız hem de kolaylıkla Uber çağırırsınız.

Benden şimdilik bu kadar.

Sevgiler!

 

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır