Şu anda okuyorsunuz
SATIN ALMA SAHİPLEN

SATIN ALMA SAHİPLEN

SATIN ALMA SAHİPLEN

Bir evcil dost edinmek istiyorsanız neden satın almak yerine sahiplenme yolunu seçmelisiniz?

Barınaklarda bulunan hayvanların büyük bir çoğunluğunu, sahipleri tarafından sokağa terk edilen hayvanlar oluşturuyor. Türkiye’de her ne kadar yasaklanmış olsa da, pet shoplardan evcil hayvan satın almak oldukça yaygın.

Aileler genellikle çocuklarına karne hediyesi ya da bir başarı karşısında ödül olarak bilinçsizce hayvan satın alıyor. Daha sonra bakamadıkları gerekçesiyle bu hayvanları sokağa bırakıyor. Pet shop sistemi ise, şu anda utançla anılan eski dönemlerdeki köle ticaretine oldukça yakın.

Evcil hayvanlar, herhangi bir eşyaymış gibi aylarca küçücük kafeslerde, en büyük ihtiyaçları olan sevgiden tamamen mahrum bırakılarak yaşamaya çalışıyorlar. Pekiyi ya hanginiz pet shop vitrinlerinde gördüğünüz o masum canlara bakmaktan ziyade ne yapıyorsunuz? Onların su ve mama kaplarının dolu olup olmadığına dikkat ediyormusunuz?

Başka ülkelerden getirilen cins hayvanlar, oldukça zorlu bir yolculuk geçiriyor ve hatta hayvanların büyük çoğunluğu kapalı kutularda saatlerce hatta bazen günlerce süren bu yolculukların sonunda hayatını kaybediyor. Bu nedenle hayvan sahibi olmak isteyenlerin ,hem sistemin değişmesine yardımcı olmak hem de hayvanların yaşama hakkına saygı göstermek açısından, özellikle pet shoplardan değil barınaklardan hayvan sahiplenmeyi tercih etmesi gerekiyor.

Her ne kadar kötü örnekler olsa da, Türkiye’ de kendini hayvanları korumaya adamış pek çok insan ve barınak da bulunuyor. Özellikle İstanbul’da bulunan Meral Olcay tarafından yönetilen İstanbul Hayvan Barınağı, bir barınağın nasıl olması gerektiği konusunda harika bir örnek. Burada binlerce kedi ve köpeğin sağlığı için çalışan veterinerler, temizlikten sorumlu olan bakıcılar ve kendini hayvanlara adamış pek çok gönüllü çalışıyor. Ziyarete açık olan bu barınaktan, gerekli koşullara sahipseniz hayvan sahiplenebiliyorsunuz. Kocaeli’ de ise Kandıra’ da bulunan Büyükşehir Belediyesine ait hayvan barınağı hizmet vermektedir. Eğer kendiniz için bir can sahiplenmek istiyorsanız buraya gelip bir can sahiplenebilirsiniz.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi hafta içi 10-12 ve 14-16 saatleri arası vatandaşlara açıktır. 16 yaş üzeri hayvan severlere sahiplendirmenin yapıldığı merkezde 16 yaş altı hayvan severlere velileriyle birlikte sahiplendirme yapılmaktadır. Sahiplendirme yapılan hayvanlara karne çıkarılıyor ve ilk aşıları veteriner hekim tarafından yapılarak teslim ediliyor. Daha sonra periyodik kontrolleri ve aşıları karneleriyle gelmeleri halinde ücretsiz olarak yapılıyor. Sahiplendirme projesi ile küçük dostlarda sıcak yuvalarına kavuşuyorlar.

Uzun lafın kısası eğer bir canlıyla dost olmak ve onu sahiplenmek istiyorsanız barınaklar en doğru adres. Barınaklar zamanında satın alınmış ve sokağa terkedilmiş yüzlerce can dostuyla dolu. Onlara paralar dökerek sahip olma yerine ,barınaklarda kaderlerine terk edilmiş küçük dostlar edinebilir, ve onların hayatlarını kurtarabilirsiniz.

Rakım Çalapala’nın hayvanlarla ilgili küçük tatlı şiiriyle mısralarımı tamamlıyorum. Gelecek haftaya  kadar hoşçakalın can dostlarıyla kalın.

Zerrin AKINCIBAŞI KAPLAN

CAN DOSTLARIMIZIN İLGİNÇ HAREKETLERİ

HAYVANLARI SEVİYORUM

Hayvanları seviyorum, hem ne çok

Onlar da hiç kötülük yok, yalan yok

Dost olurum en küçük hayvanla

İlginizi Çekebilir
kedi

Sev onları benim gibi ve anla.

Arı gibi çalışkan ol, topla bal,

Karıncadan tutumluluk dersi al,

Her bir hayvan sana bir şey öğretsin,

Onlar senin eksiğini tam etsin.

Rakım ÇALAPALA

 

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
2
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır