Şu anda okuyorsunuz
Kedilerde Klamidya

Kedilerde Klamidya

Kedilerde Klamidya

Sevgili okurlar, bu hafta sizlere genellikle evdeki muhabbet kuşu kafeslerinden ya da balık akvaryumlarından kedilerimize bulaşan klamidya bakterilerinden bahsedeceğim.

Çok kedili bir evi yönetmenin veya bir kedi barınağını işletmenin kendine özgü zorlukları vardır. Bunlardan biri bulaşıcı hastalıkların bir kediden diğerine yayılmasını önlemektir. Klamidya, kedilerde birlikte yaşayan kediler için risk oluşturabilen çok yaygın bir bakteriyel enfeksiyondur.

Kedi Klamidya Nedir

Bazen Klamidya Konjunktivit olarak adlandırılan kedilerde klamidya bakterilerden kaynaklanır. Klamidya felis. Kedinizin gözlerini istila eden ve enfekte eden bir bakteridir ve kedilerde konjonktivitin en yaygın nedenlerinden biridir. Aslında, C. felis kedilerde kronik konjonktivitin% 30’una kadar neden olabilir.

Kediler, bakterilerle doğrudan temas yoluyla enfekte olabilir, bu nedenle herhangi bir göz veya burun salgısının bulaşıcı olduğu kabul edilir.

Çok katlı evlerde, hayvan barınaklarında veya barınaklarda yaşayan kediler, klamidya kapma riski altındadır. C. felis çevrede uzun süre hayatta kalmaz, bu nedenle paylaşılan çöp kutuları, kaseler ve oyuncaklar, yine de uygun şekilde dezenfekte edilmeleri gerekirken, bulaşmaya neden olma olasılıkları o kadar düşüktür.

Tüm kediler enfeksiyon kapsa da C. felis, genç kediler ve yavru kediler en duyarlı olanlardır.

Kedilerde Klamidya Belirtileri

  • Göz akıntısı
  • Hapşırma
  • Burun akıntısı
  • Ateş
  • Letarji
  • Gözlerin kısılması

Kedilerde en sık görülen klamidya semptomları gözlerini ve üst solunum yollarını etkiler.

Tipik olarak, enfeksiyonun ilk belirtisi sulu göz akıntısıdır, bu bir veya iki gözü enfekte edebilir. Bu sulu deşarj daha kalın, sarı ve hatta yeşilimsi renkli bir akıntıya dönüşecektir.

Kediniz enfekte olursa C. felis ayrıca hafif hapşırma, burun akıntısı, ara sıra hafif ateş, ara sıra uyuşukluk ve konjonktivada şişme veya kızarıklık görebilirsiniz. Kediniz ayrıca ağrı nedeniyle gözlerini kısabilir , bir veya iki gözünü kapalı tutabilir.

Kedilerde Klamidya Teşhisi

İlginizi Çekebilir
kedi

Kedinizin kasıldığından şüpheleniyorsanız C. felis onları veterinere götürmelisiniz. Vardığınızda, veterineriniz kedinizin gözlerine kapsamlı bir bakış da dahil olmak üzere fiziksel bir muayene yapacaktır.

Kedinizin gözyaşı üretimini değerlendirmek için bir korneal çizik olup olmadığını kontrol etmek için bir floresein lekesi veya bir Schirmer gözyaşı testi yapabilirler. Kornea çizik de göz akıntısında artışa ve göz kısılmasına neden olabilir. Kediniz, ağrılı olduğu ve yanlışlıkla gözünü kaşıdığı için gözünü ovuşturursa kornea çiziği veya ülser geliştirebilir, ancak pozitif bir floresein lekesi testi, klamidya enfeksiyonunun ayırt edici özelliği değildir. Aynı şekilde, kedinizin gözü kuru ise, gözleri normal test yerine daha kalın, sarımsı renkli bir akıntı oluşturabilir.

Veterineriniz ayrıca enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için hücreleri mikroskop altında incelemek için kedinizin konjonktiva bezlerini alabilir.

Kedinizdeki klamidya’yı daha kesin olarak teşhis etmek için, veteriner bu bezleri Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) adı verilen özel bir test için bir laboratuvara da gönderebilir. Bu test, laboratuvarın onu tanımlayabilmesi için çubuktaki bakterileri çoğaltır. Bakteri C. felis kedileri enfekte etmeye son derece adapte olduğundan, kedinizden klamidya kapma riskiniz düşüktür. Yine de, klamidya veya klamidya şüphesi olan bir kediye dokunduktan sonra iyi hijyen uygulamalısınız.

Sağlıklı günleriniz olsun efendim…

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır