Şu anda okuyorsunuz
Kocaeli’nin değeri Ruşen Hakkı için İzmit Belediyesinden Uluslararası Şiir Yarışması

Kocaeli’nin değeri Ruşen Hakkı için İzmit Belediyesinden Uluslararası Şiir Yarışması

Kocaeli’nin değeri Ruşen Hakkı için İzmit Belediyesinden Uluslararası Şiir Yarışması

İzmit Belediyesi ve Aydili Derneği, edebiyat alanında sadece İzmit ve Kocaeli’nin değil ülke çapında önde gelen isim Ruşen Hakkı’yı, düzenlediği şiir yarışmasıyla uluslararası arenada anacak 
Gazeteci, şair ve yazar Ruşen Hakkı’nın vefatının 10. yılında, İzmit Belediyesi ile Aydili Sanat Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Ruşen Hakkı Uluslararası Şiir Yarışması’nın lansman toplantısı, önceki gün Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.
“EN GÜZEL İMZAYI RUŞEN HAKKI ATTI”
Ruşen Hakkı Uluslararası Şiir Yarışması’nın Lansman Toplantısı’na İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Başkan Yardımcısı Nurettin Bulut, Aydili Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Aydili Dergisi Kurucusu Suat Özdemir, Aydili Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Akın, Gazeteci-Şair-Yazar Ruhan Odabaş, Ruşen Hakkı’nın kızları Nilgün Sezeralp, Gülgün Çankaya ve eşleri Lütfü Çankaya ile Rıfat Sezeralp ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali İhsan Engür katıldı.  Lansman Toplantısında konuşan Başkan Hürriyet, “Sanat uygarlığın imzasıysa, İzmit’te o imzayı en güzel atan insanlardan biri de Ruşen Hakkı’dır. Türk edebiyatı ve şiirinin önemli isimlerinden, 2011 yılında 75 yaşında aramızdan ayrılan çok kıymetli gazeteci, şair ve yazar Ruşen Hakkı’yı vefatının 10. yılında saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.” dedi. 
GELENEKSEL HALE GELMESİNİ İSTİYORUZ
Konuşmalarına devam eden İzmit Belediye Başkanı Hürriyet, ‘‘Cumhuriyet Vakfı’nın düzenlediği Yunus Nadi Ödülü’nün yanı sıra birçok ödülü de bulunan Ruşen Hakkı; 2006 yılında Yunus Nadi Ödülü’nü alırken törende; ‘Bu ödülü şehrim adına alıyorum’ diyecek kadar mütevazı, grevlerde işçilere moral vermek için şiir okuyacak kadar naif, gerçek bir hümanistti. Hayatına sanatın her bir zerresini sığdıran, İzmit’e sevdalı, sevgili Ruşen Hakkı’yı layığı ile anmak için Uluslararası Şiir Yarışması düzenlemek üzere yola çıktık. Aydili Sanat Derneği’yle beraber bu uluslararası şiir yarışmasını düzenliyoruz. İstiyoruz ki bu sene ilk olsun ama bundan sonra geleneksel hale gelsin, tüm ülke çapında hatta uluslararası arenada da yer bulsun. İzmit unutmaz, İzmit unutturmasın istiyoruz.” dedi. 
İZMİT’İN SANAT KİMLİĞİ ÇOK DEĞERLİ
“Bu yarışmayı çok önemsiyoruz, aynı zamanda Ruşen Hakkı gibi isimlerin gelecek nesillere anlatılması, onların hümanistliği, onların sanata, sanatçıya verdiği değeri ve İzmit’e kattığı değeri her platformda anlatılsın, yaşatılsın. Bedenen aramızdan ayrışmış olabilirler ama fikirleri ile düşünceleri ile gelecek nesillerde yaşasın, anlatılsın istiyoruz. İzmit hep sanayi kenti kimliği ile konuşulur, endüstri başkenti kimliği ile konuşulur. İzmit’in sanayi dışında da başka kimliklerin olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. İzmit’in yetiştirdiği önemli değerleri gerek anarak gerek hatırlatarak, gerekse o değerlerin yapıtlarını, eserlerini öne çıkararak anlatmaya gayret ediyoruz. İzmit’in sadece bir sanayi kenti kimliği ile anılması, İzmit’e haksızlık.” 
İZMİT’TE ÇOK DEĞERLİ İNSANLAR VAR
İzmit bir sanat kenti, İzmit bir spor kenti, kültür, tarih ve turizm kenti. Bu kimlikler bizim için çok kıymetli, bu kıymetler yaşatılsın, İzmit bunlarla anılsın istiyoruz. İzmit’te çok sayıda değerlerimiz çok kıymetli insanlarımız var; bilim insanlarımız, sanat insanlarız, spor insanlarımız var İzmitli olan. Bu insanlarımızla hatırlansın, kültür kimliği ile sanat kimliği ile spor kimliği ile bilime verdiği önem kimliği ile İzmit’e ayrı bir değer katılsın istiyoruz. Yarışmanın seçici kurulu içerisinde şair ve yazarlar; Fatma Türk Kuşkaya, Ruhan Odabaş, Çiğdem Sezer, Alp İhsan Topçu ve Türkiye Pen İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan bulunuyor.” açıklamasında bulundu.
BABAMIN BU KENTTE YAPICI BİR YANI VARDI
Başkan Hürriyet’in ardından konuşan Ruşen Hakkı’nın kızı Nilgün Sezeralp, “Aydili Sanat Derneği ve İzmit Belediyesine ailem adına teşekkür ediyorum. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Babamın bu kentte birleştirici, yapıcı bir yanı vardı. Bu sadece benim düşüncem değil. Çok özlüyoruz demek ne kadar önemli bilmiyorum, bir büyüğüm öyle söylemişti; ‘Çok seviyorum demek marifet değil, onu herkes sever. Onun dışında da bir şeyler söylemek gerekir.’ diye. 2006’da ödül töreninde oradaydık eşimle beraber; ‘Bu ödülü kendim adına değil, kentim adına alıyorum’ demişti babam. Tekrar canlandırdığınız için Aydili Sanat Derneği’ne de İzmit Belediyesine de bu düşünce için teşekkür ediyoruz. Herkes onu bir şekilde yaşatmaya çalışıyor.” dedi. 
SON BAŞVURU TARİHİ 15 ŞUBAT
Yarışmaya son başvuru tarihi 15 Şubat 2021, sonuçların açıklanması 5 Nisan 2021 ve ödül töreni ise 11 Nisan 2021’de gerçekleştirilecek. Ruşen Hakkı’nın vefat ettiği 2011 yılından 15 Şubat 2021 tarihine kadar yazılan şiirlerle; yurt dışı dâhil olmak üzere 18 yaşını dolduran herkes yarışmaya katılabilir. Takip etmek isteyen yurttaşlarımız internet sitesi üzerinden detaylara rahatlıkla ulaşıp inceleyebilirler. Birincilik ödülü 5 bin lira, ikincilik ödülü 3 bin lira, üçüncülük ödülü 2 bin lira ve üç yapıta seçici kurulu özel ödüller ise yarışma içerisinde yer alacak. Detaylar İzmit Belediyesi sitesinde yer alıyor.

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır