Şu anda okuyorsunuz
Hz. Mevlâna’nın 746. Vuslat Yıldönümü Afyon’da kutlandı

Hz. Mevlâna’nın 746. Vuslat Yıldönümü Afyon’da kutlandı

Afyon'da Hz. Mevlâna'nın 745. Vuslat Yıldönümü kutlandı.

Bu yıl Afyon kaplıca seyahatinde tanıma şerefine nail olduğum Afyonkarahisar Uluslararası Mevlevi Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Sn.Hacer Aran Hanımefendi Mevleviliğe gönül vermiş biri.Kendisi Afyon’daki Mevlevi Dergahının yanındaki daha önce mevlevi Şeyhinin yaşadığı konağı özel bir müze haline dönüştürmüş.Konak muhteşem bir yer.İçeride konu ile ilgili söyleşiler yapılıyor.Hacer Hanım her zaman orada.Mevleviliğe gönül vermiş kişilerle birlikte bu hizmeti gönüllü olarak sunuyor.

 

Oğuzhan Özuysal, Mevleviliğin ve şehrin tanıtımına katkı sunmak amacıyla çektiği sıra dışı 2 buçuk dakikalık video ile izleyicilerini Mevleviliğin yaşadığı döneme doğru yolculuğa çıkarmayı hedefledi.

Mevlevîliğin Konya Âsitânesi’nden hemen sonra gelen en önemli temsilciliği, Afyon-Karahisar Mevlevîhanesi olmuştur. Mevlevîlerce, Konya ziyaretinden sonra behemahal ziyaret edilmesi gereken ikinci yer, Afyon’dur. Afyon’un tarikat içerisindeki bu önemi, yeni değildir; Mevlâna, Sultan Veled ve Ulu Ârif Çelebi günlerinden beri Afyon’a özel bir alakanın varlığı bilinmektedir. Sultan Veled, kızı Mutahhere Hatun’u Germiyanli Savcı Bey’in oğlu Umur Bey’le evlendirerek (1276), iki aile arasında köklü bir bağı kurduğunu görüyoruz. İşte, Mevlevîlik Tarikatı’nın Afyon ve yöresine intikali bu yıllarda başlar. Mimarî mahiyeti hakkındakı bilgilerin bize kadar ulasamadığı ilk Mevlevî-hâne’nin de Afyon kültür ve tefekkür hayatında bu yıllarda fiziki mekân olarak yerini aldığını kabul ediyoruz. Sultan Veled’in teşkilata son derecede önem veren, yapıcı, muteşebbis oğlu Ulu Ârif Çelebi döneminde, 716/1316 yılında bu maksatla bir bina inşa edilmiştir.

Ulu Ârif Çelebi’yi Afyon’da misafir eden Sahip-oğlu Ahmed Bey, ona olan muhabbet ve hürmetin bir ifadesi olarak bu binanın yerine, daha elverişli bir plânda olmak üzere ahşaptan bir dergâh inşa ettirmiştir. Böylece faaliyetlerini daha geniş imkanlarla yürüten Afyon Mevlevîhanesi, Germiyan Bey’i I. Yakub Çelebi zamanında da lâyıkı veçhile himâye ve destek görmüştür. Faaliyet harcamaları için Büyük, Orta ve Küçük Kalecikler, Kışlacık, Deper, Kozluca, Çukurköy gibi köyler 1316 yılında Mevlevîhane’ye vakfedilmiştir. Daha sonraki dönem idarecilerince de yapılan ilâve vakıflarla Afyon Mevlevîhanesi, sosyal ve kültürel alanlardaki etkinliklerini başarı ile sürdürmüştür.

Hz. Mevlâna’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Afyonkarahisar Mevlevi Konağında Şeb-i Arûs etkinliği düzenlendi.
da Hz. Mevlâna’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs) çerçevesinde yapılan programda Dernek Başkanı Hacer Aran, “Mevlevilikte 2 . büyük merkez olan Afyonkarahisar’da yıllarca dernek çalışmalarımızın arasında yer alan Vuslat Günü etkinliklerinde Mevleviler için kavuşma günü olarak Hz. Mevlana’nın hakka yürüyüşünün yıldönümünü kutladık. Mübarek olsun, Hak katında makbul olsun. Katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

 

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır