Şu anda okuyorsunuz
Kocaeli Bağımsız Fotoğrafçılar Topluluğunun bu haftaki konuğu Halil Nadir EDE

Kocaeli Bağımsız Fotoğrafçılar Topluluğunun bu haftaki konuğu Halil Nadir EDE

Kocaeli Bağımsız Fotoğrafçılar Topluluğunun bu haftaki konuğu Halil Nadir EDE

1945 yılında Zonguldak’ta doğan Halil Nadir Ede, 1955 yılında ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. Işık Lisesi’ni bitirdikten sonra 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu. Kandilli’de çalışmaya başladı.

Üniversiteyi bitirdikten sonra Sinema TV Enstitüsü’nde Film Arşivi’nde çalıştı. Ede daha sonra General Electric Motors fabrikasında bir mühendislik laboratuarı yönetti (1974-1977); ECA şirketinin veri işleme merkezi (1977-1980).

İstanbul Fotoğraf ve Film Amatör Derneği’nden istifa eden Ede, arkadaşlarıyla birlikte “F Grubu” nu kurdu. Kendi atölyesini kurdu ve ticari ve endüstriyel fotoğraflar çekmeye başladı.

1985 yılından bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nde (2007’ye kadar) fotoğraf ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü’nde fotoğraf dersleri verdi.

1995-2008 yılları arasında Ede Fotoğraf Dergisi’ni yönetti. Birçok karma sergisi olan Ede’nin kişisel sergileri arasında: ” İstanbul Solarizasyonları “, ” Nadir Ede′nin Arşivinden 1950lerin İstanbul′u ” ve ” İstanbul, Yüz yıl Önce, Yüz Yıl Sonra isimli çalışmaları da mevcut.

Halen Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde ders vermektedir ve fotoğraf danışmanı olarak görev yapmaktadır. Fotoğraf çekmenin yanı sıra eski fotoğraf filmleri ve fotoğrafları da toplamaktadır.

Nadir Ede Kocaeli Bağımsız Fotoğrafçılar Topluluğunda yaptığı bilgi aktarımı ağırlıklı söyleşisinde fotoğrafçıların çektikleri fotoğraflara bakarak nasıl kişiliklere sahip olduklarının tespit edilebileceği yönünde bilgiler aktarırken, Fotoğraf Dergisi yayın yönetmenliği döneminde de nasıl zorluklarla başa çıkmak zorunda kaldığı gibi bir çok konu üzerinde hoş bir söyleşiye imza attı.

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır