Şu anda okuyorsunuz
Karıncanın kafasını karıştıran parazitin psikolojisi

Karıncanın kafasını karıştıran parazitin psikolojisi

Karıncanın kafasını karıştıran parazitin psikolojisi

Merhaba sevgili okurlarım; bu gün size anlatacağımız konu gerçekten efsanelere konu olabilecek mitolojik hikayeler gibi ilginç ve enteresan bir konu.

Parazit psikolojisinde önemli olan konağını öldürmemek en başarılı parazitler konağında uzun süre yaşayan onu sömüren parazitlerdir. Bunla ilgili eğer parazit tam olarak üremesini tamamladıysa ya da olgunluğuna erişmişse mutlaka konağını terk ederken öldürüyor.

Bunla ilgili birçok çalışma var mesela dicrocoelium dendriticum denen bir kum kelebeği koyunlarda hastalık yapıyor öncelikle koyunun dışkısından yumurtası suya karışıyor. Su da su içinde ki salyangozları buluyor onların sindirim sisteminde gelişiminin birinci evresini tamamlıyor. Sonra suyu içen karıncalara bulaşıyor karıncaya bulaşan parazit yine karıncanın sindirim sistemiyle alınıyor daha sonra hemo lenf denen dolaşım sistemiyle karıncanın sinir sistemine yerleşiyor. Sinir sistemine yerleşen parazit karıncanın aklını karıştırıyor ve sabah erken saatlerde karıncanın küçük otların tepesine çıkmasını sağlıyor bunun nedeni aslında parazitin ikinci konağı olan koyunlara bulaşmak istemesi. Güneşi gören karıncalar otun en üst kısmında ölüyorlar, orada sabit kalıyorlar. Sabah erken saatlerde otlanan koyunlar otun üst kısmını yediklerinde paraziti sindirim sistemine alıyorlar yumurtalar sindirim sistemine alındıktan sonra bağırsaklarda açılmaya başlıyorlar ve dolaşım sisteminden karaciğere safra yollarına yerleşiyorlar genellikle aşırı yoğun olduklarında hayvanı yorgun düşürüyorlar ve hatta siroz gibi hastalıklar meydana getirip ölümünde sebep oluyorlar. Nekropsi de (otopsi)karaciğeri bir kovanın içine sıktığınızda parazitin küçük küçük yağmur damlası gibi döküldüğünü görüyorsunuz.

Bunun gibi ve buna benzer birçok örnekte olduğu gibi parazitler hayvanların anlamsız davranışlarının açıklaması olabiliyor. Kediden kaçmayan bir farenin aslında toxoplazma taşıyıcısı olduğu ve aslında toxoplasma parazitinin ikinci konağına geçmek isterken fareyi kullanması gibi ama doğa öyle bir denge içindeki kendisinden kaçmayan fareyi eğer çok aç değilse kedi yemiyor. Kendisinden farenin kaçmamasında bir tuhaflık olduğunu seziyor kedi. Parazit ısrarla kediye geçmek için faereyi kedinin önüne götürüyor.

İlginizi Çekebilir
kedi

Buradan çıkarılacak en önemli sonuç eğer evcil hayvanlarımız anlamlandıramadığımız davranışlar gösteriyorsa mutlaka bir uzmana danışmanızdır.

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM.

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır