Şu anda okuyorsunuz
BRUSELLA (YAVRU ATMA HASTALIĞI)

BRUSELLA (YAVRU ATMA HASTALIĞI)

Merhaba sevgili okurlar, bu hafta sizlere biraz da büyükbaş hayvanlardan ve onların bazı hastalıklarından bahsetmek istedim.
Brucella zoonoz çok önemli bir hayvan hastalığıdır, zira hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık türüdür.
Brusella; hayvanlarda Brucella grubu bakteriler tarafından meydana getirilen, çeşitli organlarda kronik yangılar ve yavru atmalar yapan bulaşıcı bir hastalıktır. Dünyanın her yerinde yaygındır. Genellikle sığır, koyun, keçi ve domuzlarda görülmektedir. Diğer hayvanlarda seyrek olarak rastlanmaktadır. Sığır yetiştirilen bölgelerde hastalığın ortaya çıkması büyük ekonomik kayıplara neden olur. Gebe hayvanların %80’i yavru atar veya zayıf cılız buzağı doğurur.

Hasta ineklerin süt verimi önemli ölçüde azalır. Brusella mikrobu ağız yolundan mikroplu yiyecek ve suların alınmasıyla, göz mukozasından, deriden (çatlak, yara ve sağlam deriden) hastalıklı boğa ve koçlarla çiftleşme ile cinsel organlardan hayvanlara bulaşır. Hastalıklı hayvanlarla temas eden hayvan bakıcıları, hayvan sahipleri ve hayvanların tedavileri ile uğraşan personele Brusella bulaşabilir. Hasta hayvanları sağım yapan kişilere ellerindeki çizik, yara, çatlaklardan ve hatta sağlam deriden hastalık bulaşabilir. Çiğ süt ve dolaylı olarak çiğ sütten yapılan tereyağı, peynir, kaymak ve kremanın yenmesi ile de bulaşma olur.

İlginizi Çekebilir
kedi

Brusella bakterileri soğuk ette 3 hafta, idrarda birkaç gün, dışkıda 75 gün, nemli toprakta 100 gün, atık yavrularda 4 ay, çiğ sütten yapılmış peynirlerin %10’luk tuzlu suda salamura edilmesinde 120 gün, tereyağında 142 gün canlı kalır. Hastalığın hayvanlardaki en önemli belirtisi yavru atmadır. Sığırlar gebeliğin 6-8 aylarında, koyun ve keçiler 3-4 aylarında yavru atar. Boğa ve koçlardaki belirtisi ise erkeklik organlarında kızarıklık ve üzerinde darı tanelerini andıran kabartılar görülmesidir. Bruselladan korunmanın en önemli yolu hayvanların aşılanmasıdır. Aşı 4-8 aylık buzağılara, 3-5 aylık kuzu ve oğlaklara uygulanır. Doğumu yaklaşan hayvanlar ayrı bir bölüme alınmalı, doğumlar burada gerçekleştirilmelidir.
Gebe hayvanlarda yavru atmalar ve ölü doğumlar olduğunda doğan ölü yavrular gelişi güzel ortalığa atılmamalı derin çukurlara gömülüp üzerlerine sönmemiş kireç atılmalı; ahırlar temizlenip dezenfekte edilmelidir.
Sağlıklı günler dilerim.
Veteriner Sağlık Teknikeri
Arzu KURUM DALKIÇ

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır