Şu anda okuyorsunuz
Auschwitz’in Müslüman kurbanları

Auschwitz’in Müslüman kurbanları

Auschwitz'in Müslüman kurbanları

1945 yılına kadar Auschwitz-Birkenau kampında alıkonulan çoğunluğu Yahudi 1,3 milyon insandan canlı kurtulan olmadı. Bununla birlikte, kampta tutulan kayıtların eksikliği, tutukluların kaçının Müslüman olduğunu tam olarak belirlemeyi zorlaştırıyor.

www.korfezhaberi.com sitesinin haberine göre, Auschwitz-Birkenau Devlet Müzesi’nden Pawel Sawicki, “Buraya dair çok az şey biliyoruz çünkü günümüze ulaşan belgelerin sayısı çok az. Ancak sahip olduğumuz bilgilerden, kamptaki mahkumlar arasında iki Müslüman grubu olduğunu anlayabiliyoruz’’ açıklamasını yaptı.

Auschwitz-Birkenau kampındaki kişilerin bazıları Sovyet savaş esirleriydi, diğerleri Fransa’daki Naziler tarafından tutuklanmıştı veya Kuzey Afrika kolonilerinden gelen kişilerden oluşuyordu.

53 MÜSLÜMAN

Sovyetler tarafından kamptan kurtarılan bazı kayıtlar, kayıtlı 400 bin Auschwitz mahkumunun 53’ünün Müslüman olduğunu gösteriyor. Auschwitz’teki Naziler tarafından kaydedilen “Ölüm Kitapları”, beş mahkumu Müslüman olarak listelemiş, ancak 1940 ile 1941 arasında birkaç aydaki kayıtlar atlanmış durumda.

Toplama kampındaki Müslüman mahkumlar ile ilgili araştırmaların çoğu, 2005 yılında ‘Almanya ve Orta Doğu: 1871-1945’ adlı kitabında yazan Alman tarihçi Gerhard Hopp tarafından gerçekleştirildi. Gerhard Hopp’un araştırmasıda, Nazi rejimi tarafından en az bin Müslümanın gözaltına alındığını tahmin ediliyor. Said Bemab ve Mendel Flajszer adındaki Müslüman olarak adlandırılan iki erkek; tutuklananlar arasında ve muhtemelen Avusturya’daki Mauthausen-Gusen Nazi toplama kampında öldüler.

Gerhard Hopp 2002’de “Araplar asla ‘imtiyazlı’ mahkumlar arasında olmadı, ama bugün Nazilerin unutulmuş kurbanları arasında yer alıyorlar” diye yazdı.

İkinci Dünya Savaşı’nın faşist dalgası altındaki Müslümanların varlığı sadece Nazi işgali altındaki topraklarla sınırlı değildi. Hırvatistan’da faşist bir rejim, 12 bin Bosnalı Müslüman, Hırvat ve diğer şüpheli muhalifleri öldürmek için bir kamp kurmuştu.

New York’taki Manhattan Koleji’nde Soykırım ve Dinlerarası Eğitim Merkezi Direktörü Mehnaz Afridi, “Kuzey Afrika’da Vichy yönetimi altındaki Yahudilere ve Müslümanlara ne olduğuna dair elimizde daha net bir resim var. Kuzey Afrika’da; Fas, Tunus ve Cezayir’de pek çok küçük kamp vardı. Yahudiler bu kamplarda Vichy yönetimi tarafından tutulup işkence gördüler ve yerel Müslümanlar da yardım etmek için işe alındı’’ diye konuştu. (Vichy Fransası, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’nın Fransa’yı mağlup etmesinden sonra Fransa’nın Vichy kentinde kurulan, Almanya’ya bağımlı ülkedir.)

YAHUDİ DİYE TATARLAR İDAM EDİLDİ

Rusya’da, fiziksel görünümlerinden dolayı Yahudi olduğu düşünülen yüzlerce Tatar Müslüman savaş esiri 1941’de idam edildi.

Uzmanlar, Müslümanların çoğunlukla Naziler tarafından dini veya ırksal nedenlerle hedeflenmediklerini vurgulamanın önemli olduğunu belirtiyorlar. Yahudilerin Filistin’e göç ettiği bir dönemde Müslüman ülkeler arasındaki ilişkiler genellikle karmaşık ya da kötü tanımlanıyordu. Ancak Holokost sırasında Arap ve Müslüman kurtarma çabalarının sayısız örneği kaydedildi.

Mehnaz Afridi, “Arnavutluk, tüm Yahudilerini kurtaran ve sınırlarına gelenleri daha çok koruyan tek Avrupa ülkesiydi. Müslümanların oynadığı rol küçüktü ama Yahudileri kurtarmada önemli bir rol oynadılar’’ diye açıklama yapıyor.

Tunus’ta, başkent Tunus’un eski bir belediye başkanı Si Ali Sakkat, bir çalışma kampından kaçan düzinelerce Yahudinin barınmasına yardım etti. Arnavutluk’ta, fotoğrafçı Refik Veseli’nin 1943-1944 yılları arasında iki Yahudi ailenin barınmasına yardım etmesi, binlerce Yahudiyi kurtaran çabalara ilham oldu.

Bazı Yahudiler ise soykırımdan kurtulmak için Müslüman oldu.

İSLAM’IN KORUYUCUSU: NAZİLER!

Bu esnada Nazi yönetimi, müttefik kuvvetler üzerinde bir yer edinmeyi umdukları Ortadoğu’daki çoğunluğu Müslüman ülkeleri üzmemeye çalışıyordu. Londra Ekonomi Okulu’ndan David Motadel, “Rusya’daki Müslümanların öldürülmesini durdurmak için yapılan hızlı müdahale, önde gelen Nazi yetkililerinin Almanya’nın İslam dünyasıyla ilişkileri hakkındaki endişelerinden kaynaklandı’’ diye yazdı. Motadel’e göre Naziler dikkatlerini Kuzey Afrika ve Balkanların bir kısmı gibi Kafkasya ve Müslümanların egemen olduğu bölgeleri işgal etmeye çevirdikçe, propaganda örgütü de hızlanmaya başladı ve Berlin Yönetimi; Nazi Almanya’sını İslam’ın koruyucusu olarak tanıtmaya başladı.

Ancak Naziler birkaç cephede çöktüğünden dolayı, bu çabalar başarısızlıkla sonuçlandı. Müttefik kuvvetler 1943’e kadar Alman ve İtalyan birliklerini Kuzey Afrika’dan uzaklaştırırken, komünist kuvvetler bir yıl sonra Arnavutluk’u kurtardı.

Fotoğraf altı: Auschwitz’teki Naziler ile yakındaki bir Alman ait fabrikası arasında tutuklu Arapların ve Afrikalıların değişimi ile ilgili bir yazı.

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır