Şu anda okuyorsunuz
Hikmet amcanın kokuları yeni yerinde

Hikmet amcanın kokuları yeni yerinde

Hikmet amcanın kokuları yeni yerinde

Kentin başarılı iş kadınlarından Emine Olguntürk, babasının mirası kokuları artık Alemdar Caddesi’nde yaşatıyor

İzmit’in en eski esnaflarından Hikmet amca; yani Kolonyacı Hikmet, aradan 10 yıl geçmesine rağmen hafızalardan silinmedi.

 

Başta Hakkı Ege, Şükrü Eröktem ve ayrıca Nizamettin Çetin’in de esnaflık yaptığı İzmit İstiklal Caddesi’nin en köklü esnaflarından olan Hikmet Kırlı önceleri tuhafiye işi yapmasına rağmen sonrasında kolonya üretimine döndü.

Sağlığı döneminde üç kızının da babalarına yardımcı olduğu dükkanın açılış tarihi 1947; yani 73 yıl, dile kolay. Hikmet amca 2010 yılında hayatını kaybettikten sonra kızı Emine Olgüntürk ve kardeşleri bugüne kadar o kendine has kokuları yalnız İzmitlilere değil tüm ülkeye tanıttı ve tanıtmaya devam ediyor.

 

Bugünlerdeyse “Kolonyacı Hikmet” adı yeni mekanında yaşamaya devam ediyor. Kendisiyle söyleşide bulunduğumuz Hikmet Kırlı’nın kızı Emine Olgüntürk, yaklaşık dört hafta önce Alemdar Caddesi Türk Telekom Müdürlüğü karşısında; Soydan İş Merkezi’nde müşterilerine hizmet verdiklerini söyledi.

Genç kızlık yıllarından bu yana kardeşleriyle birlikte babalarının her zaman yanında olduğunu ifade eden Emine Olgüntürk, “Hayatta kaldığım sürece baba mesleğini sürdüreceğim. Ama arkamızdan gelen çocuklarımız da bu işi sürdürmekte kararlı” dedi.

Oğlu en büyük destekçisi

Zaman zaman yeğeninin ve zaman zaman da eşinin dükkandaki işlere yardımcı olduğu Emine hanımın en büyük destekçisi oğlu Nejat Olguntürk. Pırıl pırıl bir delikanlı olan Nejat bey, Kolonyacı Hikmet’in üçüncü kuşak temsilcisi rolünü fazlasıyla üstlenmiş bile.

Çok ama çok özel kokular

Dükkana gelen müşterilerin isteklerini yerine getiriyor Emine hanım.  Sohbete devam edip çaylarımızı yudumlarken, Hikmet Kolonyaları’nın kendine özgü kokularını da öğreniyoruz. Bir kadının iş dünyasında ne kadar başarılı olduğunun bir kanıtı olan Emine hanım kendilerine özgü üç kolonyadan bahsetti. Kapanca, İzmit ve Pişmaniye. Malum; Kapanca Sokak bir tarih. İzmit marka kent ve Pişmaniye bu kentin sembolü. Emine Olguntürk bu üç kolonyanın da kısa sürede benimsendiğinin altını çizdi.

“Koku atölyeleri dikkatimizi çekti”

Gelen giden müşteri çok. Her gelen de Hikmet amca ile olan anılarını anlatıyor. Emine hanım bir taraftan onlarla meşgul olurken bir taraftan da nezaketinden ötürü bizimle sohbeti kesmek istemiyor. Çaylarımız bitti. Sohbetin sonu yaklaşırken Emine Olguntürk koku atölyelerinden konu açtı. Merak ettim ve sordum. Nedir bu koku atölyeleri?  Şöyle yanıtladı Emine hanım: “Biz, zaman zaman belirlenmiş mekanlarda atölye kuruyoruz. İnsanlar buraya geliyor. Biz onlara işin tekniğini öğretiyoruz. Onlar da kendilerine özgü kokuları, kendileri üretiyor. Bunu bizden talepte bulunan STK’lara da öğretiyoruz. Son olarak KADEM Derneği hanımlarına bu hizmeti verdik”

“Ben giderim, kokum kalır”

Kısa süre bile olsa gerçekleştirdiğimiz bu hoş sohbet Lafemme Nicomedia olarak  bizi fazlasıyla mutlu etti. Başarılı bir iş kadınının ağzından bunları duymak hayli anlamlı. Buradan sizlere veda ederken, merhum Hikmet amcanın biz sözünü söylemeden edemeyeceğim. “Ben giderim, kokum kalır” Rahat uyu Hikmet Kırlı. Gözün arkada kalmasın.

 

 

 

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
5
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır