Şu anda okuyorsunuz
Sığırlarda Metritis

Sığırlarda Metritis

Sığırlarda Metritis

Merhaba sevgili La Femme Nicomedia okurlarım, haftanın konusu metritis(Rahim Yangısı)
Uterusun yangısına metritis denilir. Sığırlarda oldukça sıklıkla rastlanılan bir hastalıktır.

Yangı uterus mukozasında değişik katmanlarda oluşabilir ve bu yerleştiği katmanlara göre farklı isimler alır.

Uterus iç tabakasında (endometrium tabakası) yerleşmiş ise endometritis,

Kas tabakasında yerleşmiş ise myometritis,

Uterusun tüm katlarına yerleşmiş ise metritis,

Uterusun dış katında (seroza) yerleşmiş ise perimetritis adını alır.

Yangının ilerlemesi ve kronik endometritisle birlikte uterus içinde iltihap toplanması durumu da pyometra olarak adlandırılır.

Tüm bu tanımlamalara karşın veteriner hekimler tarafından genel olarak uterusun yangılanması metritis, ilerleyip kronik irinli bir hal alması ise pyometra olarak adlandırılır.

Ayrıca uterusun bakteriyel kontaminasyonuda metritise neden olabilir. Bu tür olaylar genellikle vajinal kaynaklıdır. Var olan vajinitisin uterusa yayılması özellikle östrus döneminde cervix’in aralanmasıyla olur. Uterustaki herhangi bir problemin varlığında uterusun bakterilere karşı koyma gücü azalır.

Hiç yavru yapmamış sığırlarda da metritis görülebilir ve bunun nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Genel olarak metritislerin oluşumunda bakteriler, hormonlar ve kistik oluşumlar rol oynar.

İlginizi Çekebilir
kedi

Bazı klinik belirtiler geç görülebileceği gibi hiç görülmeyebilir de. Örneğin uterus içi iltihapla dolu olmasına karşın hiç akıntı olmayabilir. Bu durumda teşhis koyabilmek oldukça güçtür ve bu nedenle de ani toksikasyonlar, bazen ölümler şekillenebilir.

Pyometra vakaları genellikle böbrek sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Böbreklerdeki bozukluklara bağlı olarak üremi, poliüri, polydipsi, proteinuri görülebilir.

Septik metritis olayları şiddetli ve öldürücü olabilir. Genellikle doğum sonrası yavru zarlarının atılamaması ve uterusun hormonal nedenlere bağlı olarak tonusunun azalması ile gelişir. Septik metritislerde bakteriler daha patojendir. Toksinlerin kana karışmasıyla hızla gelişen bir toksemi söz konusudur ve uterustan kötü kokulu sulu kırmızı bir akıntı gelir. İştahsızlık, durgunluk ve depresyon göze çarpar. Nabız sayısı artmıştır ancak hafif bir nabız hissedilir. Beden ısısı yüksektir. Ancak ilerlemiş olaylarda bazen beden ısısı normal olarak ölçülebilir.

Kesin bir teşhis için klinik bulgular yanında idrar ve kan tahlili , abdominal bölgenin röntgen ve ultrasonografik bakısının yapılması gereklidir.

Sağlıklı mutlu haftalar dilerim…

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır