Şu anda okuyorsunuz
Probiyotik Nedir?

Probiyotik Nedir?

Probiyotik Nedir?

Probiyotik kelimesi Yunancada “hayat destekleyici”, “hayata dair” anlamlarına gelmektedir ve bu bağlamda hayatı destekleyen gıdaları işaret etmektedir. Öyleyse Antibiyotik kelimesinin ne anlama geldiğini varın siz düşünüp, idrak edin.

Peki probiyotikler bunu nasıl yapar? Yani hayatı nasıl destekler?

Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (yanlış duymadınız ki bu 700 grama tekabül eder) faydalı bakteri ve mantar bulunur. Bu rakam insanın tüm hücre sayısının 10 katı kadardır. Ayrıca bağışıklık sistemimizin %80’i de bağırsakların koruması altındadır. Yani bağırsaklarımız ve bağışıklık sistemimiz bu iyi bakterilere emanettir. Çeşit olarak sayıları 500’ün üzerinde bulunan bu bakteriler ve mantarlar, normal bağırsak florasını oluştururlar. Tüm bu bakteri ve mantarlar 400-500m2 (Evet, yarım dönüm ediyor) büyüklüğünde bir yüzey oluşturan bağırsak mukozasını koruyucu bir tabaka şeklinde kaplar. Vücudumuza giren bir virüs, ya da zararlı bir bakteri ile de cihan harbi de işte bu 500m2 alanda vuku bulur. O yüzden probiyotik ismi verilen bu yararlı bakteri ve mantarları bağırsaklarımızda ihya etmemiz önemlidir.

Hasılı probiyotikler bağırsak florasının sayıca dengesini sağlayıp, sindirim sistemimizi, bağırsak sağlığımızı ve bağışıklığımızı koruyan mikroorganizmalar ve/veya bileşenlerdir. Probiyotikler canlı bakterileri ve mayaları içerir. Bunlar içerisinde en önemlileri Lactobacillus ve Bifidobacterium’lardır.

1912’de Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan Rus biliminsanı Elie Metchnikoff bilim dünyasında probiyotiklerin kaşifi olarak bilinir. MÖ 76 yılında Roma tarihçisi Plinius, ishal tedavisinde fermente süt ürünlerinin kullanılmasını salık vermiştir. Metchnikoff ise yoğurt ve peynir gbi süt ürünlerinde bulunan ve asit yapan mikroorganizmaların, bağırsaktaki hastalık yapan mikroorganizmaları nötralize ettiğini saptamıştır. İşte Nobel ödülü de zaten bu yüzden Metchnikoff’a gitmiştir.

Peki nedir bu Probiyotik ürünler?

Neredeyse fermente olan bütün ürünler… Mesela fermente yoğurtlar (sanayi yoğurtları değil, evde doğal mayalanan yoğurtlar), fermente ayranlar (sütten ayrana dönüşen sanayii ayranları değil), peynir, turşu, kımız, boza, sirke, tarhana, kefir içinde probiyotik bakteriler içeren besinlerdir. Probiyotiklerin günlük tüketilmesi etkinliklerini artırmada önemli bir noktadır.

 

Günümüzde probiyotik ve prebiyotiklerin sağlıklı beslenme ve hastalıkların tedavisindeki öneminin fark edilmesi, gerek gıda sektöründe gerekse medyada bu alana yoğun bir ilgi doğurmuştur.

HABER: Harbiyiyorum.com

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır