Şu anda okuyorsunuz
Prebiyotik Nedir?

Prebiyotik Nedir?

Prebiyotik Nedir?

Malum Corona günlerini yaşıyoruz. Bu yüzden bağışıklık sistemimiz için olmazsa olmaz konuları ele almanın zamanının geldiğini düşünüyoruz. Bağırsaklarımız ve dolayısıyla bağışıklık sistemimiz için çok mühim olan bir konu da prebiyotik ve probiyotik gıdalar.

Geçtiğimiz günlerde bağışıklık sistemimizin %80’inin bağırsaklarımız tarafından ihya edildiğini ve bunu desteklemek için probiyotiğin ne olduğunu detaylı bir şekilde yazmıştık. Şimdi de sıra prebiyotiklere geldi.

Efendim prebiyotikler bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin sayısını, aktivitesini artıran (yani probiyotiklere iyi gelen), sindirilmeyen ana bağırsaktaki bu yararlı bakteriler tarafından fermente edilen aynı zamanda konağın sağlığını da iyileştiren gıdalardır. Nasıl ki probiyotiklerin anlamı hayatı destekleyici demekse, prebiyotiğin anlamı da hayatın öncesi anlamına gelir ki bu da aslında prebiyotiklerin probiyotiklere aslında asist yaptığını ima etmektedir.

Probiyotiklerin etkili olabilmesi için bağırsağa, değişime uğramadan ve canlı olarak ulaşması gerekir. Prebiyotikler, üst sindirimde sindirilemedikleri için probiyotiklerin mukozaya taşınmasını sağlarlar. Probiyotikler incebağırsak üzerinde daha çok etkiliyken, prebiyotikler özel olarak kalınbağırsaktaki flora üzerine etki ederler.

Besinler ile alınan, mide ve incebağırsakta daha önce sindirilmeyen prebiyotikler bağırsak florası tarafından fermente edilir ve açığa çıkan metabolitler flora bakterileri için enerji kaynağı oluşturur. Prebiyotiklerin fermantasyonu ile açığa çıkan ürünler ayrıca konak için de yararlıdır.

Probiyotik ve prebiyotiklere, sağlığımızı iyileştirmek için öğünlerimizde mutlaka yer vermeliyiz. Eczanelerde de formları var ama özellikle doğal kaynaklardan tüketmeye özen göstermeliyiz. (Eğer hazır formda probiyotik-prebiyotik kullanacaksanız bu ürünleri düzenli ve uzun süreli kullanmalısınız.)

Prebiyotik Gıdalar Nelerdir?

Soğan, pırasa, sarımsak, yerelması, muz, hindiba otu, kuşkonmaz ve bezelye başta olmak üzere sebzeler, tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller prebiyotiklerin doğal kaynakları arasında yer alır.

Mesela annelerimizin “Altın Günleri” nde yaptığı patates salatası veya “Kısır” prebiyotik yemeklere güzel birer örnektir.

Sağlıklı günler…

HABER: Harbiyiyorum.com

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
1
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır