Şu anda okuyorsunuz
Maskesiz  olmaz…

Maskesiz  olmaz…

maskesiz olmaz

Tarih boyunca   maskeler dinsel , kültürel seremonilerle tiyatro ve savaş sahnelerinde kullanılmıştır . Aynı zamanda yüz bölgesinin de korunması amacını taşıyan Maskelerin ilk ne zaman kullanıldığı tam olarak bilinmese  de , Fransa ‘ da bulunan bir mağarada  MÖ 20.000 yıllarına ait  maske takan insan resimlerine rastlanmıştır .
İlkel çağlarda bir öyküde anlatılmak istenen canlıyı tarif edebilmenin  en iyi yolunun maske takmak olduğu bilinmektedir . Bunun haricinde herkesin görebilmesi  ve etkilemesi  için de büyük boylarda maskeler kullanılmaya özen gösterilmiştir.  Örneğin ; bir ayı maskesi takan insanın onun kadar güçlü olacağına inancı yaygındı  .
Hastalıkların  savılması amacıyla  da maske kullanımı çok yaygın olup , kötü ruhların kişiyi tanıyamayacağı  için hastanın iyileşeceğine inanılırdı.
Şamanlarda da öteki dünyaya yolculuk için maske takmak bir gelenekti.
Fakat ne tuhaftır  ki , maskeler çoğunlukla korkutmak  veya güç göstergesi  sayılmak  amacıyla kullanılmış binlerce yıldan beri . O nedenle hangi amaçlar  için kullanıldığına dair kısa bir gezinti yapmakta  yarar buluyorum .

 

1- veba maskesi ;  Orta çağda binlerce insanın büyük bir veba salgınında ölmesi sonucunda , maskeler takarak  , kötü ruhları uzaklaştıracağı  kanısına varılmış , ve de bu korkunç salgından  etkilenmeyen  tek hayvanın karga oluşu nedeniyle  , karga maskeleri çok takılmaya  başlanmış . Bu hastalık , o yılların en önemli liman kenti olan Venedik’te  yayıldığı  için , maske önlemi de bu kentten doğmuş , doktorlar vebalı hastalardan korunma çaresi olarak maske kullanmıştır . Hattâ Doktor Charles  Lorme tarafından Maskelerin gözleri kristal lenslerle  donatılarak daha etkili görünüm elde edildiği sanılmıştır .
2- Gaz maskeleri ; Japonya’ nın ABD ‘ye yaptığı  Pearl Harbour saldırısından  sonra siviller gaz maskeleri kullanmıştır fakat çocuklar korktuğu için , Walt Disney şirketi özel olarak onlara 1000 adet üretmiştir.
3- Samuray maskesi ; Memo adı verilen bu maskeler savaşçıların  yüzlerini korumak ve gizlemek amacı taşıyormuş.
4 – Cadılar Bayramı maskesi ; 1900 lerde Cadılar Bayramı için tasarlanmış ve günümüze kadar kullanılması devam etmiştir.
5-16. YY da  kadınlar tenlerinin beyazlığını korumak için dışarı çıktıklarını kullanıyorlarmış, kötü görüntüsüne rağmen .6-Roma İmparatorluğu döneminde savaşçı askerler olan Murmillioların  yüzlerini korumak amacı ile bronz veya deri maskeler kullanılıyormuş.
7-Azarlama maskesi ; 16 – 17 . YY da İngiltere , Galler ve İskoçya ‘da kadınları cezalandırmak üzere takıyorlarmış. Nedeni ise ; büyücülük ve dedikodu yapmaları imiş . . .
8-Calico Hood ; 1842 – 1929 yılları arasında Avustralya ‘da ağır ceza mahkûmları hücreden bir saatliğine dışarı çıktıklarında  çuval benzeri , sadece göz delikleri olan bir maske takmak zorunda imişler.
9-1. Dünya Savaşı tank sürücülerinin kullandığı garip maskeler , dış etkenlerden korunmak amacını güdüyormuş.
10- Kirli köle maskesi ; Kolonicilerin Afrika’dan zorla topladıkları kölelerden , hastalık bulaşmaması  için taktırdıkları demir  maskeler  . . .

11- Venedik festival maskeleri ; fakirliği ve suçları gizlemek nedeniyle başlatılan görüntü , zamanla geleneksel hale dönüşerek boyut değiştirmiş .Maskeli kişiler hem kimliklerini gizliyor hem de heyecanlı bir oyun oynuyorlardı  denebilir. Öyle ki , fakirler soylulardan dünyasına ancak maskeli baloları sayesinde girebiliyorlardı. Bundan ayrı olarak devlet görevlileri de  tüm gizli işlerini bu yolla görüyordu .


Özetlemeye  çalıştığım maskenin tarihsel serüveninde  ; kralları onurlandırmak , savaş hazırlığı , ceza infazı , geçiş törenleri , doğurganlık ayinleri,  sünnet , cadılık,  avcılık , cenaze ve biraz da eğlence amacıyla kullanıldığını görüyoruz.
Tüm bunların haricinde sahne sanatları ve edebiyatta , hattâ filmlerde de çok işlenen konulardan biridir , maske . Örneğin çocukken izlediğim ve etkisinden kurtulamadığım Demir maskeli adam filmi bunlardan sadece bir tanesidir.
Fakat daha bitmedi . Biz kadınların güzelliğimiz  için vazgeçemeyeceğimiz  ” cilt maskelerimiz ” vardır meselâ!

Her ne kadar kullanmadığımızı iddia etsek de ; günlük hayatta kullandığımız sahte yüzlerimiz  de birer maskedir aslında . Kötü olduğu söylenemez . Belki de uyumlu davranmak , iyi geçinmeye çalışmak içindir .
Politikacıların da maske kullandığı inancındayım. Zira onlar da sahne oyuncularıdırlar . Üstelik etkileyecekleri  sayısız insanlara başka görünmek gibi rolleri canlandırırlar.

Ama şu an hepsini geride bırakan bir maske var ki ; onu tüm dünya kullanıyor.
Moda desem değil . Peki bu kadar yaygın kullanılmasının sebebi ne ?
Maalesef yine salgın hastalık .Üstelik vebadan daha korkunç , daha güçlü .
Bu kez karga modeli  bile geçmez . Velhasıl  işi zor maskenin . Tabii ki bizlerin de .
Zira henüz salgın önlenemedi  , hâlâ aşı imal edilmeye çalışılıyor . Umarız en kısa zamanda bulunur , bizler de ölüm korkusuyla yaşamaktan kurtuluruz.
Kurtulunca  ne mi yapacağız ?
İlk işimiz , yine sosyal maskelerimizi  takmak olur kanısındayım.
İnsanlar duymak istemedikleri şeyleri söyleyenlerden hoşlanmazlar.
O halde , devam .
Her şey yolundaymış  gibi , gülen ve yalan söyleyen  maskelerle . . .

Lale DARCAN TIĞ

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
2
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır