Şu anda okuyorsunuz
KANSER TARAMALARI

KANSER TARAMALARI

KANSER TARAMALARI

Son yıllarda insanlığın korkulu rüyalarının bir parçası haline gelen kanser,aslında yeni bir terim ya da hastalık değil. M.Ö 400 lü yıllarda Hipokrat tarafından tanımlanmıştır. Tıp alanındaki teknolojik gelişmeler sayesinde erken tespiti kolaylaşmıştır. Ömrü uzatmak, hayat kurtarmak için erken teşhis ŞARTTIR! Bu bağlamda ülkemizde çeşitli yerlerde açılan KETEM(kanser erken teşhis ve tedavi merkezi)ler; meme kanseri, rahim ağzı kanserleri ve kolorektal kanserelere yönelik rutin taramalar yapmaktadır.

NOT: Kanser; hücrenin genetik hafıza kartı ve beyni olan DNA’nın çeşitli kimyasallar, virüsler, güneş ışığı gibi dış etkenler veya genetik yoluyla aktarım sonucu hasar görmesi nedeniyle ortaya çıkan kontrolsüz hücre çoğalmasıdır.

Meme kanseri: Meme dokusu içindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalıp kitle oluşturmasıdır. Kadınlarda en sık görülen kanser türüdür.40 yaş üstü ve ailesinde meme kanseri olan kadınlar risk grubundadır.2 yılda bir bu gruptaki kadınlar KETEM’e başvurup mamografi çektirmelidir. Ayrıca kadının kendisi memede çıkan her türlü yara,ele gelen sertlikler, meme cildindeki gözeneklerin belirgin hale gelmesi, koltuk altında ele gelen bezeleri de dikkate almalıdır.

Rahim ağzı kanserleri: Bu kez kontrolsüz ve anormal hücre çoğalması rahmin giriş bölgesi olan servikstedir. Sebep cinsel yolla bulaşan human papillom virüs(HPV)tür. Özellikle cinsel ilişki sırasında ve sonrasında ortaya çıkan vajinal kanamalar,vajinada doluluk hissi ve akıntılar görülebilir. Erken dönemde belirti vermediğinden taramalar çok önemlidir.30-65 yaş grubu kadınlar 5 yılda bir KETEM’ e başvurup rahim ağzından sürüntü aldırmalıdır.

Kolorectal kanserler:kalın bağırsağın yüzeyini örten hücre çoğalması sonucu polip denilen çıkıntılar kolorectal kansere sebep olur.Erken dönemde tespit edilip alınmaları gerekir.Genetik faktörler ve sağlıksız beslenme baş sebeplerdir. Dışkıda kan, ince dışkılama,ishal-kabızlık dönüşümleri,karın ağrısı,kusma,kansızlık gibi belirtileri olabilir.45 yaş üstü kadın ve erkeklerin 2 yılda bir KETEM’e başvurarak GGK(dışkıda kan analizi)testi yaptırması gerekir.Zira kolorectal kanserlerde ölüm oranı yüksektir.

İlginizi Çekebilir
diyet

KEŞKE YAPTIRSAYDIM DEMEMEK İÇİN,KETEMLERE GİDİN!

Dr. Hilal KUYUMCU

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
2
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır