Şu anda okuyorsunuz
İNANÇSAL KİMLİĞİ İLE GÜL BABA, ZAVİYESİ VE TÜRBESİ 3 CİLTLİK ESER İLE ÖLÜMSÜZLEŞİYOR

İNANÇSAL KİMLİĞİ İLE GÜL BABA, ZAVİYESİ VE TÜRBESİ 3 CİLTLİK ESER İLE ÖLÜMSÜZLEŞİYOR

gül baba

Eski Osmanlı dervişi, asıl adı Seyyid Cafer olan ve Alevi-Bektaşi inancının 16. yüzyılda Macaristan’da temsil eden tarihsel-inançsal önderi Gül Baba; Tarihsel – İnançsal Kimliği ile Gül Baba, Zaviyesi ve Türbesi isimli 3 ciltlik eser ile ölümsüzlüğe kavuşuyor. 

Gül Baba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı Yayınları tarafından Tarihsel Boyut, Tarihsel Belgeler I ve Tarihsel Belgeler II olmak üzere 3 cilt olarak hazırlanan yapıtın tanıtım galası Gül Baba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı Başkanı Adnan Polat ev sahipliğinde gerçekleşti. 

Gül Baba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı Başkanı Adnan Polat’ın 27 Kasım’da İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde tanıtım galasında ev sahipliği yaptığı Tarihsel – İnançsal Kimliği ile Gül Baba, Zaviyesi ve Türbesi isimli 3 ciltlik eser, Gül Baba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı Yayınları tarafından yayınlandı. 1.Cilt Tarihsel Boyut, 2.Cilt Tarihsel Belgeler I, 3.Cilt Tarihsel Belgeler II olarak yazılan arşiv niteliğindeki eseri Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Coşkun Kökel derledi.

Gül Baba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı Başkanı Adnan Polat konuşmasında: “Vakıf olarak bu eseri yayımlayarak hem vakıf misyonumuzun asli bir görevini yerine getirmiş olurken, bir taraftan da Gül Baba hakkında akademik-bilimsel içerikli ilk olan bir çalışmayı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Vakfımız bilim yazım tarihinde Güla Baba ile ilgili bir ilki başarırken yazılı arşiv kayıtlarıyla örülü bu önemli ve stratejik metni literatüre kazandırmış olmaktadır. Vakfımız önümüzdeki dönemde de Doğu Avrupa, Balkan coğrafyasına yayılarak yüzlerce yıl temsiliyetini devam ettiren Alevi-Bektaşi inancının tarihi ile ilgili bilimsel-akademik çalışmaları desteklemeye, oluşan metinleri yayımlamaya devam edecektir.” dedi.

İlk baskısında 12.000 adet basılan kitabın tanıtıldığı galaya Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan, Karadağ ve Bosna-Hersek’ten Alevi-Bektaşi inanç önderleri ve Türkiye’de; Ardahan’dan İzmir’e, Ordu’dan Antalya’ya yaklaşık 60 ilden misafir katıldı ve gala katılım çeşitliliğiyle “Avrasya Erenler Buluşmasına” dönüştü.

Tarihsel ve kültürel gerçeklerden yola çıkılarak 2017 yılında kurulan Gül Baba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı, Macaristan-Budapeşte’deki Gül Baba Türbesi ile ilgili her türlü hizmeti yerine getirmeye devam ediyor. Gül Baba’nın tarihsel kimliğini ortaya koyacak bilimsel-akademik araştırma ve projeler gerçekleştirmeyi kendisine ana misyon olarak benimseyen vakıf yönetimi arşiv kaynaklarındaki Gül Baba ile ilgili tüm yazılı belgeleri tarayıp tespit etmeyi amaçlayarak Gül Baba hakkında tespit edilen arşiv kaynakları eşliğinde 

İlginizi Çekebilir

3 ciltten oluşan bu önemli bilimsel metin ortaya koyuyor. Gül Baba’nın şahsı adına kurulan zaviye ve adına oluşan türbe ile ilgili yüzlerce yazılı arşiv belgesi okuyucularıyla buluşturacak eser bu özelliği ile alanında bir ilk olma özelliği taşıyor. 

Bilgilendirme: 13. yüzyılda Anadolu coğrafyasında Hacı Bektaş Veli önderliğinde “Horasan Erenleri” olarak anılan derviş toplulukları tarafından temellendirilip temsil edilmeye başlayan eren düşün-inanç sistemi, Alevi-Bektaşi inancı eş zamanlı olarak Doğu Avrupa, Balkan coğrafyasında da gelişmeye başlamıştır. Kökleri Türkistan, Horasan’da Hoca Ahmet YeseviDergahı’na dayanan eren öğretisi, 13. yüzyılda Anadolu’ya ulaşmıştır. Hacı Bektaş Veli’nin önderliğinde Anadolu’nun farklı bölgelerinde Horasan Erenleri tarafından kurulan inanç-dede ocakları ile kurumsallaşıp gelişen Alevi-Bektaşi inancı, 13. yüzyılda Doğu Avrupa, Balkan coğrafyasında yine Hacı Bektaş Veli önderliğinde gelişmeye başlamıştır. Hacı Bektaş Veli’nin öğrencisi olan ve kendisi de Horasan Erenleri’nden olan Sarı Saltık, tüm Doğu Avrupa, Balkan coğrafyasını kapsayan çalışmalarıyla Alevi-Bektaşi inancını Rumeli’ye taşımıştır. Devamında onlarca Alevi-Bektaşi inanç-kanaat önderi, Rumeli’de eren öğretisi adına hizmetler vermiştir. Alevi-Bektaşi inancı 16. yüzyılın başından itibaren ise Doğu Avrupa, Balkan coğrafyasından Orta Avrupa’ya, Macaristan topraklarına ulaşmıştır. Asıl adı Seyyid Cafer olan Gül Baba, Alevi-Bektaşi inancını 16. yüzyılda Macaristan’da temsil eden tarihsel-inançsal önderdir. Budapeşte’de zaviye-insanlık okulu açarak hizmetler veren Gül Baba, Horasan’da temelleri atılan erenler öğretisini Orta Avrupa’ya ulaştırmıştır. Devam eden yüzyıllarda Gül Baba’nın Macaristan coğrafyasındaki varlığı adına oluşan türbe ile devam etmiştir. Gül Baba Türbesi yüzyılları aşarak günümüze kadar Türk, Macar devletleri ve Türk, Macar toplumları arasında ortak bir kültürel değer ve iletişim köprüsü olarak hizmet vermiştir. 

stan
Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır