Şu anda okuyorsunuz
Galetea

Galetea

Galetea

Rafaello, Galatea ve Acis’in birbirlerine olan gizli aşk hikayesini öğrendikten sonra, Galatea’nın çektiği ızdırap ile Tanrısallaşmasını, tüm kötülüklere rağmen aşk adına kazanılmış bir zafer olarak düşünür ve Villa Farnesina duvarlarına fresk olarak betimler… 1513 yılında, yüksek Rönesans döneminin eşsiz fresklerinden biri olarak kabul edilen eserde Galetea, hikayenin tüm kahramanları ile resmedilmiş ve kendisine atfedilen Tanrısallık ince bir işçilikle resme yansıtılmıştır…. Galatea eserde tek giyinik figür olarak ön plana çıkar, üzerindeki üç melek ise Rafaello’ nun tablolarında sıkça kullandığı masum aşkın ifadesi olan Cupid görünümlü meleklerdir. Meleklerden ikisi oklarını Galatea’ya doğrultarak, izleyiciye O’nun ve Acis’in yarım kalan aşkını hatırlatır. Resmin ortasında bir deniz kabuğu üzerinde, yunusların dizginleri elinde yol alan Galetea, sanatçı tarafından akan sulara hakim bir su perisi olarak tasvir edilmiştir… Galetea’ nın sağında ve solunda mitolojinin bilinen kahramanları yer alır, tablonun her iki yanındaki figürler, Galetea’nın Tanrısallığa layık görülen sıfatına borular çalarak eşlik ederler. Resmin sol ön tarafında ise denizler Tanrısı Poseidon’un tek ölümsüz oğlu Triton ve kucağında bir başka deniz perisi görülmektedir, yukarıdaki üç meleğin biri de onları hedef almıştır… Tabloda bulunan bu aşk ve şehvet temalı figürlere ve bedensel aşka tamamen kayıtsız bir eda ile, yüzünü gökyüzüne çevirmiş olan Galetea, fiziksel kavramlardan tamamen soyutlanmış, tinsel aşkı temsil etmektedir. Burada ilk kez Platon’un ortaya koyduğu bir kavram olan, bedensel ihtiyaçlardan arınmış, sadece ruh ile duyulan ilahi aşk tanımlanmıştır. Aşkın bu ruhsal haline Platon sayesinde yüzyıllardır “Platonik Aşk” diyoruz…

*Rafaello’nun bu eserinde, Michelangelo’nun yarattığı anatomik yapının belirgin olduğu, kaslı erkek figürlerini kullandığı söylenir. Aphrodite’in doğuşundan esinlenilmiş, bir deniz kabuğu içinde tasvir edilmiş Galetea’nın zerafetine bu söylentiler hiç bir zaman gölge düşürememiştir… Mitology in the Renaissance… Raphel’s Frescoes…

@arkeoportal

Sedef DİNKÇİ

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
1
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır