Şu anda okuyorsunuz
DİŞİ KEDİ KISIRLAŞTIRMA OPERASYONU (OVARIOHISTERECTOMY)

DİŞİ KEDİ KISIRLAŞTIRMA OPERASYONU (OVARIOHISTERECTOMY)

DİŞİ KEDİ KISIRLAŞTIRMA OPERASYONU (OVARIOHISTERECTOMY)

Merhaba La Femme Nicomedia okurları,bu hafta sizlere Veteriner Hekim Halil ÇALTINER’in dişi kedilerin kısırlaştırılması (Ovariohisterektomi Operasyonu) ile ilgili yazısını paylaşacağım. Sizlere iyi okumalar dilerim.

Kısırlaştırma operasyonu; östrusu engellemek, istenmeyen çiftleşme ve doğumların önüne geçmek bunlara ek olarak meme tümörlerinin ve kongenital bozuklukların oluşma olasığını azaltabilmek, çeşitli patolojik bozuklukları önlemek (pyometra, metritis, uterus prolapsusu vb.) ve bazı hormonal anormalliklerin kontrolü amacıyla yapılan Ovaryumların ve Uterusun şirurjikal olarak vücuttan dışarı alınmasıdır. Kısırlaştırma operasyonları bazı ülkelerde küçük hayvanlara yapılan operasyonlar arsında en yaygını olmasına rağmen bazı ülkelerde ise bu operasyon etik dışı kabul edilir veya yasal değildir.

Dişi kedilerin östrus siklusu; Proöstrus (1-3 gün), Östrus (7 gün), Metaöstrus (14-21 gün), Anöstrus (90-210 gün) evlerinden oluşmaktadır. Bu evrelerin süreleri canlının çiftleşmesiz/ kısır çiftleşmeli/ fertil çiftleşmeli durumlarında değişiklik göstermektedir. Kediler de Puberta ortalama 8-13 aylık yaşta görülür. Kısa tüylü olan kediler de bu süre daha erken (7-9 ay), uzun tüylü kediler de ise daha geç (10-12 ay) olur. Ve 14 yaşına kadar aktivasyon gösterebilir. Kısırlaştırma operasyonu Puberta’ya girmiş olan kediler de uygulanır. 6 aylık ile 5 yaş arası sınır olarak belirlenirse, diğer yaşlarda yapılan operasyonların en yüksek risk oranına sahip olduğu, daha genç yaşlarda risk nispeten düşükken, daha yaşlı hayvanlarda riskin çok daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Ovaryohisterektomi’nin endikasyonları; meme tümörleri ve kongenital anomalileri önlemek, pyometra, metritis, neoplazi( ovaryum, uterus ya da vaginal neplaziler), kist, travma, uterus torsiyonu, uterus prolapsusu, plasental bölgelerin subinvolusyonu, vagina prolapsusu, vaginal hiperplazilerin gibi patolojik olguların önlenmesi ve tedavileri, bazı hormonal anormalliklerin(diabet ve epilepsi) ve dermatozların (yaygın olarak Demodex) kontrolüdür. Kısırlaştırma operasyonunun kontraendikasyonalrı ise cerrahi ve anesteziye bağlı komplikasyonlar, çeşitli organ ve sistemlerde neoplazi riski artışı, bazı kas-iskelet rahatsızlıkları ve endokrinolojik rahatsızlık vakalarında artış, obezite ve dişi köpeklerde idrar kaçırmadır.

Operasyondan en az 12 saat önce hayvan aç bırakılmalı ve operasyon günü serbest dolaşması engellenmelidir. Östrus döneminde ki kediler de operasyonun ertelenmesi yerinde olur.

İlginizi Çekebilir
kedi

Veteriner Sağlık Teknikeri

Arzu  KURUM DALKIÇ

Bu içeriğe tepkiniz nasıl oldu?
Bayıldım
0
Kızgın
0
Komik
0
Şaşkın
0
Üzgün
0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Bir cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Türkiye'den ve Dünya’dan kadınlara öncelikli olarak, bütün kesimi ilgilendiren haberler tarafımızca bizzat yapılmaktadır. La Femme Nicomedia bir markadır. Her hakkı saklıdır. Bu websitesinde yer alan hiçbir metin/haber izin almadan kopyalanamaz.

Yukarı Kaydır